София. Основната цел на електронното здравно досие е да улесним максимално всички участници в системата на здравеопазването. Това каза министърът на здравеопазването проф. Костадин Ангелов на пресконференция за представяне на сертификата за ваксинация срещу COVID-19 и функционалността на електронното здравно досие, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Отговарям за здравето и живота на българските граждани и натам е насочена моята работа. Логично е лекарите да имат данни за вас и какво се е случило с вашата медицинска история, защото някои от спешните пациенти, които постъпват не винаги могат да разкажат своята анамнеза. Основната цел на електронното здравно досие е да улесним максимално всички участници в системата на здравеопазването – и пациенти, и лекари. Голяма част от пациентите се разхождат от лекар на лекар с една голяма папки с всички рецепти, епикризи и рецептурни книжки. Трябва да ги улесним“, посочи министърът.

„Няма как да върнем времето назад. Още когато станах министър, казах, че една от основните цели, по които ще работим, е Националната здравноинформационна система. Тя ще бъде надградена. Ще включим в нея и протоколите за скъпостуващо лечение, както и направленията за специалист. Това е приоритет, по който работим и това е резултатът. В извънболничната помощ имат електронен подпис колегите. Няма как да се влезе без електронен подпис с цел да гарантираме личните данни на хората. Сертификатът автоматично се интегрира в системата и влиза в пациентското досие. Всеки преглед също влиза в пациентското досие, както и освидетелстването с НЕЛК или ТЕЛК“, зави Ангелов.

„Вероятно с годините напред могат да се измислят и други форми за пренасянето на тези данни, но когато е електронно, имаш достъп от всяка точка на света. Ако някой има страх, че някой може да злоупотреби, може да се провери кой, кога е отварял електронното досие и с какъв електронен подпис. Ако имате сертификат, той може да бъде проверен с QR кода и можете да го носите със себе си. Не мисля, че ще има изискване в това отношение от граничните власти“, допълни министърът.

Ивайло Филипов, директор на „Информационно обслужване“, посочи, че няма как да има запис със задна дата в електронното досие и измами не са възможни. По думите му най-високото ниво сигурност е достъпът до данните да става чрез електронен подпис. Той добави, че така всеки ще има 24-часов достъп до данните в досието му. „Ако искате да получите сертификат, от началото на февруари личните лекари ще имат възможност да го разпечатват за всички граждани, на които са поставени две дози ваксина“, заяви той.

© 2021 Всички права запазени. Забранява се възпроизвеждането изцяло или отчасти на материали и публикации без предварителното съгласие на Информационна агенция “Фокус”!

Източник: http://www.focus-news.net//

naturalbg

View all posts

Add comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

naturalbg

Най- нови