София. Обсъждат се нови мерки относно училищата, „зелените коридори“ и всички заведения в страната. Това каза министърът на здравеопазването Костадин Ангелов пред журналисти след проверката, която осъществи, на организацията на Инфекциозната болница и координационния ѝ център, предаде репортер на Агенция „Фокус“.

Министърът обясни, че всички училища на територията на България, които са достигнали 20% на заболеваемост на ученици със симптоми на COVID, ще бъдат изведени в електронна страна, независимо от степента на обучение на учениците. Министър Ангелов посочи, че това ще се случи до четвъртък.
„Във висшите училища ще продължат да обучават студентите дистанционно, с изключение на тези студенти, при които това е практически невъзможно да се случи – медицински университети и други, където имат практически занятия“, каза още той.

По отношение на „зелените коридори“ министърът на здравеопазването обясни, че се обсъжда в кои часове да се осъществяват и дали към коридорите да бъдат присъединени пациенти, които са с хронични заболявания.
„По отношение на коридорите за възрастните пациенти, аз настоявам и очаквам експертите да вземат решението си днес или най-късно утре, за да може в четвъртък да бъде заповедта факт. Към тези коридори да се присъединят и пациентите, които са с хронични заболявания.
Много трудно бихме могли да докажем, че един пациент е с хронично заболяване, тъй като това е лична информация, нямат специални карти, с които да докажат от какво страдат, за да могат да ги пуснат по тези „зелени коридори“, подочи той.

„Надяваме се да нямаме злоупотреби на български граждани и да се възползват от тази възможност. Обсъждаме също така тези коридори дали да бъдат сутрин от 8.00 до 10.00 часа, или да бъдат в следобедните часове от 14.00 до 16.00 часа. Очакваме няколко организации, с които сме се свързали, да дадат мненията си. Имаме и за едното становища, и за другото становища“, заяви той. По думите му противниците на коридорите от 8.00 до 10.00 часа не одобряват, защото идват зимни месеци, в които има мъгли, студено е и може да затрудни хората.

Министър Ангелов подчерта, че се обсъжда нощните заведения в страната да останат затворени до края на ноември, а за останали да се въведе еднакъв вечерен час за цялата страна.
„Нощните заведения ще продължат да бъдат затворени на територията на цялата страна. Това е мярката, която обсъждаме. Това ще стане до края на месец ноември. В цялата държава предвиждаме да има вечерен час на работата на заведенията, който да бъде еднакъв за всички на територията на страната. Към настоящи момент най-много привърженици – експертно и браншово ниво, събира часът около 23.00 – 23.30“, допълни той.

„Другото решение, което ще въведем, е, децата, които не ходят на училище и другите, които държат да посещават големи търговски обекти от тип мол, да бъдат задължително с придружител – това са техните родители“, посочи още министър Ангелов.

© 2020 Всички права запазени. Забранява се възпроизвеждането изцяло или отчасти на материали и публикации без предварителното съгласие на Информационна агенция “Фокус”!

Източник: http://www.focus-news.net//

naturalbg

View all posts

Add comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

naturalbg

Най- нови