София. Тъй като заетостта на леглата не е дифузно увеличена в цялата страна, а само в определени области, където заболеваемостта е различно увеличена, обсъждаме на ниво Национален оперативен щаб и Министерство на здравеопазването прилагането на локален подход за противоепидемични мерки и овладяване на епидемията в тези места. Това каза на брифинг в Министерски съвет министърът на здравеопазването проф. д-р Костадин Ангелов, предаде репортер на Агенция „Фокус“.

Той отбеляза, че на национална база заетостта на леглата за неусложнени пациенти е 48% , а на интензивните – 57%. Министърът отчете и броят на заразените от началото на пандемията медици, които са 10 309.
„Активните случаи са 733. В лечебни заведени са 86, от тях 7 са в интензивни отделения, 647 са на домашно лечение“, допълни проф. Ангелов.

По думите му е очевидно, че ситуацията в страната се дължи на циркулирането на новия „британски щам“ на коронавируса.
„Вчера на съвещанието при министър-председателя проф. Кантарджиев потвърди тази информация. Виждате, че увеличаването на случаите се дължи и на мерките, които бяха до момента, но не само на тях, а именно на високата възприемчивост и високото ниво на по-бързо заразяване с новия вариант на този вирус“, уточни здравният министър.

Теодора ПАВЛОВА

© 2021 Всички права запазени. Забранява се възпроизвеждането изцяло или отчасти на материали и публикации без предварителното съгласие на Информационна агенция “Фокус”!

Източник: http://www.focus-news.net//

naturalbg

View all posts

Add comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

naturalbg

Най- нови