София. Обезпокоени сме от решението на САЩ да спре употребата на ваксината на „Янсен“. Това каза пред журналисти министърът на здравеопазването проф. Костадин Ангелов, предаде репортер на Агенция „Фокус“.

„Обезпокоени сме от днешните съобщения, които получаваме от Америка, свързани с ваксината на „Янсен“. Преди малко имаше борд, на който директорът на Изпълнителна агенция по лекарствата Богдан Кирилов участва. До края на деня очакваме да имаме официално становище на Европейската агенция по лекарствата как ще процедираме с този проблем, който е на дневен ред. Очаквайте да изпратим съобщения до края на деня, ако дотогава излезе официална позиция на Европейската агенция по лекарствата (ЕМА). Не можем да не измислим решение“, заяви проф. Ангелов и уточни, че затова са доктори и затова са учили. „Очакваме Европейската агенция по лекарствата до края на деня. Нашите експерти продължават да мислят по въпроса и до края на седмицата очаквам експертно становище как да процедираме“, подчерта той.

„Разпределихме над 8000 дози „Ремдесевир“. В склада на „БулБио“ има 15 000 дози. Имаше известен момент, в който имаше повишена консумация на този препарат, но благодарение на днешната доставка, която ще задоволи потребностите в страната, нямаме абсолютно никакви притеснения. Днес пристигна и от ваксината на „АстраЗенека“, тя ще бъде разпределена“, каза още проф. Костадин Ангелов. Той уточни, че вчера е казал, че ако няма желание към ваксината, тогава тя ще бъде изтеглена, а не че по принцип ще бъде спряна.
Мариела ЧЕПЕЛОВА

© 2021 Всички права запазени. Забранява се възпроизвеждането изцяло или отчасти на материали и публикации без предварителното съгласие на Информационна агенция “Фокус”!

Източник: http://www.focus-news.net//

naturalbg

View all posts

Add comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

naturalbg

Най- нови