Гоце Делчев. Нека хората, ваксинирани с „АстраЗенека“ да бъдат спокойни, няма риск за тях. Това каза министърът на здравеопазването проф. д-р Костадин Ангелов при посещение в МБАЛ “Иван Скендеров”, предаде репортер на Радио “Фокус” – Пирин.

“Ако до сряда излязат всички резултати, които очакваме в Пловдив в лабораториите на Съдебна медицина, още в четвъртък електронният регистър може да заработи и да възстановим ваксинационния процес”, добави той.

„Вчера много внимателно казах и днес ще го повторя отново: партидата на „АстраЗенека“, която беше спряна от другите европейски държави по препоръка на ЕАЛ, няма никакво притеснение за хората, ваксинирани с нея, нито предложение за спирането й в Европа. Това, което се случи в България, беше фатален изход при жена на 57 години, която беше ваксинирана с ваксина на „АстраЗенека“ от друга партида. Съвсем нормално е това, което направихме, да спрем ваксинацията с всички партиди докато не се изясни ситуацията. Разбираме напрежението на хората в страната, но мярката е превантивна. Докато не излязат пробите, ще за задържим този процес“, каза още Ангелов.

„Колкото и да е трудно, колкото и да няма достатъчно количества ваксини, за да продължим напред, всички записани в системата ще бъдат записани служебно за датите, когато ще можем да отворим системата отново. Паралелно с това продължаваме ваксинацията по фазите с наличните ваксини до момента. Пазим вторите дози. Днес се извършва реваксинация с втори дози на представители на различните видове фази. Продължава ваксинацията на СИК“, добави още здравният министър.

Ливия НИНОВА

© 2021 Всички права запазени. Забранява се възпроизвеждането изцяло или отчасти на материали и публикации без предварителното съгласие на Информационна агенция “Фокус”!

Източник: http://www.focus-news.net//

naturalbg

View all posts

Add comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

naturalbg

Най- нови