София. Няма да връщаме КПП-та и да затваряме училища. Това каза министърът на здравеопазването проф. Костадин Ангелов в предаването „Тази сутрин“ по БТВ.

“Връщаме брифингите, защото искаме до хората да достига истината, а не спекулации или манипулативни твърдения”, посочи Ангелов.

Той обясни, че те ще се провеждат в четвъртък в Министерството на здравеопазването, ще ги води министърът на здравеопазването, с представители на Националния оперативен щаб.

„Ще бъдат поканени всички журналисти и ще е отворен за въпроси, не е задължително да се излъчва“, каза министърът.

По думите му ситуацията в момента е под контрол и няма здравна криза. “От всички европейски страни България е на 26 място от 29 страни в ЕС, преди бяхме на второ място по заболеваемост”, отбеляза министърът.

„Броят на болните през последните два месеца в лечебните заведения не е променян – те са около 750 и около 45-50 в интензивните структури“, уточни проф. Костадин Ангелов.

За повишаването на броя на заразените министърът уточни, че трябва да минат две седмици, за да се разбере каква е тенденцията в сравнение с предходните две седмици. “По този начин работи Европейският център за контрол на заболяванията”, поясни той.

„Нямаме притеснения за ситуацията в българските училища, следим всеки случай със загриженост и вземаме необходимите решения в момента. Такъв е случаят в Габрово, такива са и случаите в София. Решенията се вземат в полза на гражданите“, категоричен беше здравният министър.

„КПП-та не са обсъждана мярка в България. Към настоящия момент цифрите са такива, че те не изискват никакво втърдяване на мерките“, заяви проф. Костадин Ангелов.

„Към момента мерките са носене на маски на закрито, спазване на дистанция и дисциплина и дезинфекция“, припомни той.

„В народното събрание трябва да се носят, обясних го много ясно на депутатите. Правилата в България важат за всички, МЗ чрез РЗИ осъществява здравен контрол по места.

“Всеки, който нарушава правилата ще бъде санкциониран – това е принцип“, отбеляза министърът. Той уточни, че глоби ще има за нарушаване на противоепидемичните мерки при учредяването на партията на Цветан Цветанов, при провеждането на конгреса на БСП и при посещението на министър-председателя в Ловеч.

„Не следим само броят на заболелите, следим и броя на свободните легла в лечебните заведения, следим броя на смъртните случаи, броя на заболелите в рисковите групи, и как са разположени случаите – в групи или дифузно. Следим всички тези данни. В момента нямаме нужда от разширяване на мерките“, заяви министърът на здравеопазването проф. Костадин Ангелов.

© 2020 Всички права запазени. Забранява се възпроизвеждането изцяло или отчасти на материали и публикации без предварителното съгласие на Информационна агенция “Фокус”!

Източник: http://www.focus-news.net//

naturalbg

View all posts

Add comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

naturalbg

Най- нови