София. Ние не очакваме ваксините, ние се готвим за тях. Това каза министърът на здравеопазването проф. Костадин Ангелов пред журналисти, след като предаде 20 нови линейки на центрове за спешна медицинска помощ в страната, предаде репортер на Агенция „Фокус“.

„В 16.00 часа отново събираме на “генерална репетиция” всички въвлечени в цялата логистика. Ние не очакваме ваксините, ние се готвим за тях. В 16.00 часа ще бъдат директорите на шестте РЗИ, заедно с директора „БулБио“ и с председателя на Националния ваксинационен щаб“, посочи министърът.

„Ваксините пристигат в София, ще бъдат съхранявани в хладилника, който е в „БулБио“. Първата пратка ваксини, която пристига, ще бъде символично количество. Искаме да покажем, че в Европа в един ден всички държави членки ще направят ваксинация на различни категории от населението, съгласно ваксинационните планове“, добави той.

„В България, като дойдат в „БулБио“, ще бъдат пренесени във фризерите на няколко регионални здравни инспекции. Тепърва ще разберем каква ще бъде логистиката. Най-вероятно едновременно ще започне ваксинирането в три големи града. Всички вие ще бъдете поканени, за да отразите целия процес. Пътуването на ваксините от „БулБио“ до хладилниците в отделните РЗИ-та ще бъде в съоръжения със сух лед. Нямаме никакви притеснения, че можем да нарушим хладилната верига, тъй като изваждането на ваксината от хладилника на минус 70 градуса, до поставянето на пациентите може да се съхранява в нормален хладилник“, допълни министърът.

© 2020 Всички права запазени. Забранява се възпроизвеждането изцяло или отчасти на материали и публикации без предварителното съгласие на Информационна агенция “Фокус”!

Източник: http://www.focus-news.net//

naturalbg

View all posts

Add comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

naturalbg

Най- нови