София. Не спираме да търсим ваксини, за да дойдат те максимално бързо, ако бяха доставени планираните количества, нещата щяха да се случват по план. Това каза министърът на здравеопазването проф. Костадин Ангелов в интервю за предаването „Тази сутрин“ по БТВ. „Не спираме да търсим ваксини, за да дойдат те максимално бързо. До месец юни от месец март правим различни стъпки, за да с броя ваксини, които трябва да получим до края на годината в третото и четвъртото тримесечие, да изтеглим максимално напред във второ тримесечие. Тогава ще постигнем резултат. Целта ни е да се постигне от март до юни 70% ваксинирани граждани, за да имаме имунитет. До края на юни можем да го направим, ако имаме ваксини. Ако ги получим, на месец ще можем да направим от 500 000 до 600 000 ваксини“, заяви той.

„Като държава не сме се предоверили на никой. Гласували сме решение, с което сме упълномощили ЕК да включи договори с тези производители, но тези договори очевидно не се спазват. Провели сме разговори с Франция и Германия за осигуряване на ваксини. Осигурили сме и 480 000 ваксини на „Модерна“ от Швеция с решение на правителството, Когато постигнем резултат, ще го оповестим. Имаме достатъчно количество заявени ваксини. За нас е важно те да дойдат сега. Важно е лечението да е навременно. От това имаме нужда – ваксини сега!. Нямаме нужда от илюзията, че някой е загрижен за нас, имаме нужда от доставени ваксини“, заяви министърът.

„Ние знаехме, че „Астра Зенека“ ще намали дозите и ще достави около 40% от количествата си, но дози с намалените дози компанията не изпълни обещанието си към държавата. Ако не бяхме реагирали, тази доставка, които получихме преди ден, щяхме да получим в началото на март. Първите доставки от този производител трябваше да получим в края на декември 2020 г. България не е договорен партньор, а ЕК. Ние алармираме европейските институции, които са разписали договора между ЕК и „Астра Зенека“. Ако бяха доставени планираните количества, нещата щяха да се случват по план. По-важното е, че успяхме да върнем доверието на 12% от хората в желанието им да се ваксинират“, каза още Ангелов.

По думите му много държави са направили твърд локдаун, но това не е довело до резултат, защото хората трябва да бъдат готови да спазват тези мерки. „В България вървяхме по ръба на бръснача и постигнаме резултат, който много малко държави успяха да постигнат. Казахме, че ако заболяемостта за 14 дни е под 200 на 100 000 души, ще отворим заведенията. В момента имаме плато по отношение на заболяемостта. Тя е около 12 – 13% от тестовете. Имаме нарастване на заболяемостта, но системата на здравеопазването е готова за натиска. Нашата основна цел е да държим тази пандемия на каишка и успяваме. Искаме да върнем спокойствието на хората и те да вярват, че успяваме да противодействаме на тази пандемия“, допълни той.

© 2021 Всички права запазени. Забранява се възпроизвеждането изцяло или отчасти на материали и публикации без предварителното съгласие на Информационна агенция “Фокус”!

Източник: http://www.focus-news.net//

naturalbg

View all posts

Add comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

naturalbg

Най- нови