София. Не мога да приема, че има лечебни заведения в София, които казват, че нямат достъп до информационната система. Това каза министърът на здравеопазването Костадин Ангелов пред журналисти след проверката, която осъществи, на организацията на Инфекциозната болница и координационния ѝ център, предаде репортер на Агенция „Фокус“.
„Пред очите ми се проведе комуникация с лечебно заведение, в което лекарите казаха, че нямат достъп до информационната система. Това нито мога да го приема, нито мога да го разбера. От месец март до сега дежурният лекар в едно от лечебните заведения в София казва, че няма достъп до системата. Лично ще отида на място да проверя какво и как се случва“, посочи още той.

Министър Ангелов посочи, че 2/3 от капацитета на Инфекциозна болница е зает с пациенти с коронавирус.
„Разгледахме болницата, организационния процес и координационния център в Инфекциозна болница. В момента общият капацитет на болницата е 120 легла, има настанени 78 пациенти на 80 легла, разкрити за COVID пациенти. 2/3 от капацитета на болницата е зает с пациенти от COVID. Професор Червенякова пое ангажимент, че ще увеличи леглата с още 10 на втория етаж, като направи бързо козметични ремонти, за да се случи това нещо. Колегите в болницата са на работните си места, работят, пациентите са в стабилно състояние. В координационния център в момента има насочен пациент, който чака да му бъде взет PCR тест, и пациент, който чака болнично легло на територията на София“, каза още той.

Министърът на здравеопазването обясни, че е важно всеки лекар да се включи в борбата с COVID-19. Той каза, че доц. Мангъров е поел ангажимент да бъде началник на клиниката, в която се лекуват всички пациенти с коронавирус.
„Много е важно всеки лекар да бъде включен в борбата за лечение на COVID. Проведох разговор с доц. Мангъров още вчера. Лично съм го помолил активно да се включи в битката за коронавирус. Той пое този ангажимент и има заповед от вчера за началник на клиниката, в която се лекуват всички пациенти за коронавирусна инфекция. Отговорността за лечението на тези пациенти ще е и негова, рамо до рамо с колегите, които са на територията на Инфекциозна болница. Единственото ми изискване е да спазва строгите противоепидемични мерки и личните предпазни средства, за което проф. Червенякова ще направи необходимите административни указания още утре“, обясни Костадин Ангелов.

© 2020 Всички права запазени. Забранява се възпроизвеждането изцяло или отчасти на материали и публикации без предварителното съгласие на Информационна агенция “Фокус”!

Източник: http://www.focus-news.net//

naturalbg

View all posts

Add comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

naturalbg

Най- нови