София. Нека да е ясно на всички фирми, снабдяващи болниците с кислород, че приоритет са българските лечебни заведения. Това каза на брифинг след доставката на 51 600 дози от ваксината на „Moderna” срещу COVID-19 министърът на здравеопазването проф. Костадин Ангелов, предаде репортер на Агенция „Фокус“.

„Преди няколко месеца натискът, за който говорите в момента, беше много по-голям. Сега имаме много по-голяма бройка в лечебните заведения. Виждате, че системата се справя. Това, което наблюдавахме преди със закъснели линейки, необслужени пациенти, не се случва. Болниците се справят. Успяхме да подготвим всичко необходимо за третата вълна като кислородни консумации, изграждане на кислородни системи, допълнителни кислородни концентратори. Закупихме допълнителни количества респиратори, така че системата е обезпечена“, коментира проф. Ангелов и уточни, че в момента има повишена консумация на кислород.

„Имаме данни, че всички лечебни заведения получават кислорода си навреме. Ако се окаже така, че има лечебни заведения в страната, където поради различни причини фирма, която го снабдява с кислород, забавя доставките, няма да се поколебая да издам заповед за забраната на износ на кислород. Нека да е ясно на всички фирми, които снабдяват лечебните заведения с кислород, че приоритет са българските лечебни заведения“, подчерта още здравният министър.

Той уточни, че решаващият фактор за разхлабването на мерките са всички експерти, с които коментират. „Здравето на хората има няколко характеристики – едната е физическата, а другата психическата. Третата е социалното благополучие. Трябва да се грижим за всички тези фактори, когато отпускаме мерките. Правим го отговорно, последователно, казали сме нещо и то ще се случи“, допълни още проф. Костадин Ангелов.

Люба АЛЕКСИЕВА

© 2021 Всички права запазени. Забранява се възпроизвеждането изцяло или отчасти на материали и публикации без предварителното съгласие на Информационна агенция “Фокус”!

Източник: http://www.focus-news.net//

naturalbg

View all posts

Add comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

naturalbg

Най- нови