София. Националният план за готовност при пандемия е основата, на която се изготвян конкретните пандемични планове за справяне с конкретно заболяване. Това каза министърът на здравеопазването Костадин Ангелов по време на брифинг в Министерски съвет, предаде репортер на Агенция „Фокус“.

„Основните цели на Националния план за готовност за пандемия са: ограничаване на заболяемостта и намаляване на смъртността при пандемична инфекция. Осигуряване на оптимални възможности за лечение на заболелите. Поддържане на функционирането на основни за обществения живот сектори и служби като здравеопазване, сигурност, транспорт и труди. Осигуряването на постоянна, достоверна и актуална информация за обществото то относно хода на пандемията и предприетите мерки“, обясни той.

„Държа да подчертая, че Националният план за готовност при пандемия има общ характер предвид факта, че пандемична ситуация може да възникне от различни патогени с различен механизъм на предаване, вирулентност и възприемане от населението и други фактори“, каза още министърът.

„Включва основни насоки за действие и комплексен междуведомствен подход за управление и противодействие на свързаните с масовото разпространение на дадено заразно заболяване неблагоприятни здравни, икономически и обществени последици. С това държа да подчертая, че представеният Национален план е един програмен документ, основополагащ за справянето на държавата и осъществяването на всички междуведомствени комуникации и институционални взаимодействия, необходими за реализирането на всички действия на цялата държава за справянето при определена пандемия“, добави още Ангелов.

Той каза, че този план е основата, на която се изготвян конкретните пандемични планове за справяне с конкретно заболяване.

© 2020 Всички права запазени. Забранява се възпроизвеждането изцяло или отчасти на материали и публикации без предварителното съгласие на Информационна агенция “Фокус”!

Източник: http://www.focus-news.net//

naturalbg

View all posts

Add comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

naturalbg

Най- нови