София. Навлизаме в изключително сериозна фаза на епидемията. Това каза на брифинг в Министерски съвет министърът на здравеопазването проф. д-р Костадин Ангелов, предаде репортер на Агенция „Фокус“. Министърът посочи, че най-важната мярка е да проявим разум и да мислим за близките и познатите си, а най-ефективната мярка е носенето на маска на закрито.

„Ситуацията в страната: от началото на седмицата до момента излекуваните пациенти с положителен тест за коронавирус са 1417. От миналата седмица до този момент, излекуваните в България са 2788. В лечебните заведения са настанени 3191 пациента, 239 от тях в интензивни отделения. Заетостта на леглата на национална база от разкритите легла е приблизително около 30%, а в интензивните отделения – около 20%. Лекарите в страната положителни до момента са 2 664. В момента активните случаи са 1 276, от които 90 са в лечебни заведения. Само 7 са в интензивните структури“, заяви той.

„Най-важното нещо е съзнанието, което българските граждани проявяват, и разумът, който в момента надделява и спазването на противоепидемичните мерки. Най-ефективната мярка от всички е носенето на маска на закрито – това е мярката, която спасява човешкия живот. Следващата мярка е физическата и социалната дистанция. Препоръчваме на гражданите да избягват събирания и струпвания на публични места, да ограничат пътуванията, ако те не са необходими“, допълни здравният министър.

Теодора ПАВЛОВА

© 2020 Всички права запазени. Забранява се възпроизвеждането изцяло или отчасти на материали и публикации без предварителното съгласие на Информационна агенция “Фокус”!

Източник: http://www.focus-news.net//

naturalbg

View all posts

Add comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

naturalbg

Най- нови