София. Към края на март електронното направление ще бъде достъпно за всички диагностични процедури в доболничната помощ. Това каза министърът на здравеопазването проф. Костадин Ангелов след представянето на сертификата за ваксинация срещу COVID-19 и на функционалността на електронното здравно досие, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „За пациентското досие – видяхте докъде сме стигнали. В графиката с тенденцията на функциониране на системата за пациентските електронни рецепти, трябва да кажем, че темпото за интегриране е бавно. Към края на март електронното направление ще бъде надградено и ще бъде възможно за всички диагностични процедури в обхвата на доболничната медицинска помощ. Благодаря изключително много на колегите от Информационно обслужване. Твърдо сме решени да изпълним ангажимента и да доведем до край националната здравна информационна система, така че да бъде в завършен вид“, обясни проф. Ангелов.

„Обещахме, че когато бъде поставена втората доза на ваксината всеки човек в България, на когото е поставена, ще има документ, с който да докаже, че е ваксиниран. Тоест, ние изпълнихме нашето обещание. Мисля, че нашият сертификат ще отговаря на изискванията на европейските държави-членки. България е готова с този сертификат“, категоричен бе здравният министър.

По думите му ваксината е доброволна, а свободното движение на хора е ценност на ЕС от самото му създаване.

Директорът на „Информационно обслужване“ Ивайло Филипов подчерта, че няма как в системата да има записи със задна дата.
Люба АЛЕКСИЕВА

© 2021 Всички права запазени. Забранява се възпроизвеждането изцяло или отчасти на материали и публикации без предварителното съгласие на Информационна агенция “Фокус”!

Източник: http://www.focus-news.net//

naturalbg

View all posts

Add comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

naturalbg

Най- нови