София. Категорично нито един ден от летните месеци не е проспан, това са възможностите на нашата здравна система. Това каза министърът на здравеопазването проф. д-р Костадин Ангелов в интервю за предаването „Тази сутрин“ по БТВ по повод високата смъртност в страната.

По думите му не са позволили България да е на едно от първите места по смъртност в света. „От самото начало на епидемията насърчавахме хората да спазват мерките. Това е резултат от неспазването на мерките, от подценяването на вируса, горенето на маски пред Министерски съвет и Министерство на здравеопазването. Голямото недоверие в системата, трупано през годините, доведе до този резултат. Не казвам, че хората са виновни. Не е необходимо да търсим виновни, а да намерим решението. Решението е спазването на мерките, спазване на дезинфекция, дистанция, заповедите, които предлагаме и уважение към лекарите“, заяви Ангелов.

„Много неща звучат кошмарни и много неща, които гледаме за държавите, които са много по-напред по заболяемост, са изключително притеснителни. Надявам се, че България няма да стигне дотам. Това може да стане само със спазването на мерките.
Само за вчера са излекувани 2518 човека, трябва ли да разкажем историята на всеки един от тях? Историята на всеки от тях е успех на здравната система. Успехът е здравеопазната система и от нея да изкараме най-добрия резултат, който може, и ние го постигаме. Изказвам съболезнования на семействата на загиналите в Пловдив докато чакат да им бъде оказана помощ. Това е проблем на организацията в самото лечебно заведение. Това е недопустимо. Разбрахме кои са виновните и те са наказани“, каза още министърът.

„Това са възможностите на нашата здравеопазна система към днешния момент. Тя е нереформирана. Тя има нужда от сериозен ремонт. Нямаме обществен и политически консенсус за това дали трябва да бъде завършена реформата, която беше започната и не е завършена, или трябва да започне наново. В Сливен изолаторът е това, с което колегите разполагат. Лекарите там са разположени на няколко места. Предстои ремонт на Спешния център там. Спешният център е изключително малък. Това са възможностите на това лечебно заведение. Ситуацията е извънредна. Освен тези пациенти, има и много, които нямат коронавирус и имат нужда да бъдат приети за лечение. Ако максимално разширяваме стаите за пациенти с коронавирус, ще блокираме другия прием на други пациенти. Трябва да осигурим най-подходящата среда между едните и другите пациенти, за да може тези пациенти да бъдат приети и да разделим потоците“, каза още Ангелов.

„Категорично искам, да заявя, че нито един ден от летните месеци не е проспан. Аз дойдох като министър в края на месец юли. Два дни след това пуснах заповедта, с която да укажа каква трябва да е организацията във всяко лечебно заведение. След това започнах да обикалям областните градове, за да се срещна с кризисните щабове. Виждаме днес какъв е проблемът – това са хората. Ако някой може да създаде нови, лекари, медицински сестри и санитари, аз не мога“, посочи той.

„През юли имаше заповед за абсолютно всички участници в здравната система по области, проверка на всяка една област, организация на всеки областен кризисен щаб, организация с РЗИ, полиция и пожарната, организация за допълнителни коли. Беше създадена строга организация за снабдяване на всички…с предпазни средства и след това се стигна до това, че много трудно можем да осигурим лекари и медицински сестри. Всичко, което може да бъде направено, е направено“, допълни той.

© 2020 Всички права запазени. Забранява се възпроизвеждането изцяло или отчасти на материали и публикации без предварителното съгласие на Информационна агенция “Фокус”!

Източник: http://www.focus-news.net//

naturalbg

View all posts

Add comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

naturalbg

Най- нови