София. Каквито и аргументи да даваме на обществото, хората не са затворници. Това каза министърът на здравеопазването проф. д-р Костадин Ангелов на пресконференция по случай представянето на новата ПостКовид програма за консултиране, долекуване и рехабилитация на УМБАЛ “Александровска”, предаде репортер на Агенция „Фокус“.

„София е в червената зона. Ако изхождаме от факта, че тези зони са направени по критериите бяха въведени в самото начало – 120 на 100 хиляди за 14 дни. Ако може да се изразим образно, нека това да бъде някаква червена лампа за обществото. От друга гледна точка не смятам, че имаме нужда от такъв тип лампи, за да покачваме вниманието на хората. В София има раздвижване. Наблюдаваме го от една седмица. За целта два пъти в денонощието ми се докладват от директорите на лечебните заведения, директорът на РЗИ, директорът на ЦСМП – София за състоянието на свободните легла, адресите, повикванията и броят на случаите на територията на столицата. Включително поддържаме денонощна връзка с госпожа Фандъкова. Вчера имахме такава среща с всички в министерство на здравеопазването. Тогава, когато преценим, че съществува някаква ясна тенденция, която да изисква мерки, бъдете сигурни, че вие ще сте първите, които ще го разберете. От друга гледна точка каквито и аргументи вече да даваме на обществото, хората не са затворници, психиката е нещо, което много лесно се уврежда и много трудно се поправя. Нашата цел е да запазим хората здрави. Но здравето има две характеристики – психическо здраве и физическо здраве“, каза той.

„Опитахме се да приоритизиране важните неща за държавата така, че да гарантираме едно бъдеще за нацията като нация. Тоест да приоритизиране образованието, здравеопазването, културата и спорта. Не бяхме съвсем точно разбрани“, добави министърът.

„Но ако аз ще бъде този, който ще намери успешното лекарство, въпреки че то е много горчиво, няма проблем да го направя. Това, което ме притеснява, е наличието в София на все по-голям брой диагностицирани случаи с липса на S-антиген. Всички те се изпращат в Националния център по заразни и паразитни болести. Дали от всичките от тях ще излезе британския подвид на вируса, не е ясно“, поясни той.

© 2021 Всички права запазени. Забранява се възпроизвеждането изцяло или отчасти на материали и публикации без предварителното съгласие на Информационна агенция “Фокус”!

Източник: http://www.focus-news.net//

naturalbg

View all posts

Add comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

naturalbg

Най- нови