София. Идеята на електронния регистър е да можем да предвидим какви са необходимите количества ваксини от всеки вид във ваксинационните центрове. Това каза министърът на здравеопазването проф. Костадин Ангелов на пресконференция за представяне на електронния регистър за запазване на часове за ваксинация срещу COVID-19, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Когато е запазен час, това не е окончателно и задължително. Има възможност да се откаже този час и да се запише нов. Ако си запишете втори час, автоматично се освобождава първият. Нашата идея да стартираме масовата ваксинация в началото на март. Всичко вървеше по план и до началото на месец ,арт трябваше да приклюючи ваксинирането на планираните фази. Доставките не бяха изпълнени в срок. Дори днес има случай на непредвидимост в организацията – лечебно заведение в София, което трябва да ваксинира 94 човека от секционни комисии, до 14.00 часа се бяха явили само 46 от тях. Това отваря един голям въпрос – какво се случва с приготвените за тези хора ваксини. Затова сме дали няколко варианта на РЗИ – да се търсят следващите по ред представители на секционните тази ситуация. Идеята на системата е да можем да предвидим какви са необходимите количества ваксини от всеки вид във ваксинационните центрове“, заяви министърът.

„В началото, когато стартира разговорът за ваксинирането, говорихме първо с общопрактикуващите лекари. Колегите имаха много въпроси. Наш ангажимент беше да дадем отговор на тези въпроси. Докато се случваше този процес, вече имахме ваксини и трябваше да стартираме ваксинацията. В хода ѝ стигнахме до момент, в който хората идваха за ваксиниране по ваксинационния план и дойде моментът, в който не идваха в указаното време. Трябваше да вземем решение какво да правим с фазите ваксини. Опитахме се да въведем ред, да коригираме и управляваме процеса с наплива към лечебните заведения“, добави той.

„В момента пристигат сигнали в Министерството на здравеопазването, които показват, че в някои от местата в страната от флакон на „Астра Зенека“ се вадят по 11 дози. Спринцовките са с минимален мъртъв обем. Много зависи и от работата на хората, които изтеглят ваксините. Ако се стигне дотам, ще имаме предвид и това“, допълни Ангелов.

На пресконференцията стана ясно още, че системата за резервация на часове за ваксиниране ще бъде отворена днес от 17.00 часа. В четири стъпки всеки човек може да си запази час за ваксинационен център в страната. Нейната функционалност предвижда, след като се добавят личните данни, да се избира предпочитана ваксина. По отношение на допускането на грешка, системата е изградена така, че проверява данните на всеки гражданин, за да са пълни. Не се оцветява сбърканото поле, за да се избегне опит за злоупотреба с лични данни. За да може всеки гражданин да си избере ваксина и да се подпомогне логистичното разпределение на ваксината, има възможност всеки да избере ваксина или да не избира конкретна. Има и бутон за съгласие за обработка на лични данни. Може да се избере ваксинационен център или лечебно заведение, където да се извърши ваксинацията, както и часови диапазон за имунизация.

Ключово е информираното съгласие. Всеки човек може да изтегли формуляр и да го попълни и да го носи със себе си. Всички, които са получили първа доза, ще получат регистрация в системата и ще получат известие за втората доза. На страницата на Националната здравна информационна система ще има бутон, който ще отвежда до системата за ваксиниране.

Възможността за запазване на час ще е най-рано на 11 март в 8.00 часа сутринта. Всеки ще може да си избере час за периода от 11 до 25 март. Системата е само за ваксинационните центрове и не обхваща общопрактикуващите лекари.

Тази система дава възможност за електронни зелени коридори и 24 часа преди датата на избрания час, на гражданите ще бъде изпращано известие по желан от него канал, за да го подсети за часа на ваксинацията му.

© 2021 Всички права запазени. Забранява се възпроизвеждането изцяло или отчасти на материали и публикации без предварителното съгласие на Информационна агенция “Фокус”!

Източник: http://www.focus-news.net//

naturalbg

View all posts

Add comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

naturalbg

Най- нови