София. Електронното направление за тестване за COVID е готово и предстои личните лекари да започнат да ги издават. Това каза министърът на здравеопазването проф. д-р Костадин Ангелов в интервю за предаването „Здравей, България“ по Нова телевизия.

„В рамките на два дни ще имаме отговор на това дали антигенните тестове могат да бъдат алтернатива на PCR теста и да разширим възможността на хората да получат достъп до тестване. Възнамеряваме да пуснем достатъчно количества антигенни тестове, за да могат да бъдат максимален брой хора тестване. Възловото решаване на проблема е хората да ограничат контактите си“, посочи той.

„Вчера имахме среща с общопрактикуващите лекари. Те искат да издават направления за антигенни тестове. Направлението е готово. След като това бъде направено, трябва да бъде сключен анекс към рамковия договор. Това ще се случи до края на тази седмица. След това направления могат да бъдат издавани по електронен път. Личният лекар издава през електронна си система направление, което достига във всички лаборатории, където се извършват тези изследвания и пациентът отива директно в лабораторията и го изследват. В тези пунктове за тестване изследването на хората със симптоми е безплатно, но тези, които нямат симптоми, не се изследват там“, посочи министърът.

„Имаме в системата натиск и той трябва да бъде преодолян с усилията на всички. Не може да има лечебни заведения, които казват, че не могат д разкриват легла. Те трябва да бъдат солидарни, сега има нужда от тях“, допълни той.

По думите му има много голям брой фалшиви повиквания на тел. 112.

© 2020 Всички права запазени. Забранява се възпроизвеждането изцяло или отчасти на материали и публикации без предварителното съгласие на Информационна агенция “Фокус”!

Източник: http://www.focus-news.net//

naturalbg

View all posts

Add comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

naturalbg

Най- нови