София. До края на тази седмица ще се оборудваме с достатъчно хладилници и фризери, за да получим първата пратка от така наречената фризерна ваксина „Пфайзер“. Това каза министърът на здравеопазването Костадин Ангелов по време на брифинг в Министерски съвет, предаде репортер на Агенция „Фокус“. Министърът посочи, че в момента се подписват договорите с фирмите, които имат налични хладилници на територията на България.

„Продължава да съществува усещането, че ваксините по някакъв начин ще бъдат наложени. Ваксините ще бъдат доброволни. Всеки български гражданин, който желае да се ваксинира, ще има тази възможност да го направи. Те ще бъдат абсолютно безплатни“, каза той.

„Ангажимент на координационния съвет и на българското правителство е всеки един български гражданин, който пожелае, да бъде ваксиниран срещу COVID-19 и той ще получи ваксина такава, каквато пожелае“, подчерта министърът.
Ангелов добави, че ваксините, които ще дойдат в страната, ще бъдат такива, каквито ще пристигнат във всяка една европейска държава.

„Те ще бъдат разположени на няколко места в страната. В София ще бъдат разположени на две места – „Булбил“ и РЗИ – София. Другото място ще бъде РЗИ – Бургас. Хладилниците, които ще получим, ще бъдат 4 на брой и те са абсолютно достатъчни, за да гарантираме успешната логистика на първата доставка“, каза той.

„По нататък предстои осигуряване на хладилници във всички РЗИ в страната. А след това логистиката, която ще бъде направена, е описана в Националния план и ще бъде реализирана от координационния съвет“, добави още министърът.

Теодора ПАТРОНОВА

© 2020 Всички права запазени. Забранява се възпроизвеждането изцяло или отчасти на материали и публикации без предварителното съгласие на Информационна агенция “Фокус”!

Източник: http://www.focus-news.net//

naturalbg

View all posts

Add comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

naturalbg

Най- нови