София. Достигаме и надминаваме 30% на желаещите за ваксиниране в системата на образованието. Това каза министърът на здравеопазването проф. Костадин Ангелов пред журналисти след срещата си във Варна с директорите на РЗИ-тата на областите от Район 3 от Националния план за ваксиниране срещу COVID-19, предаде репортер на Радио „Фокус“ – Варна.

„Проведохме среща с колегите от РЗИ в региона, с директорите на РУО и Агенцията по социално подпомагаме. Хубавата новина е, че изходните числа на желаещите за ваксиниране в системата на образованието, с които започнахме, се променят във възходяща посока. Желаещите учители и непедагогически персонал се увеличава. Изходното ни число беше 21%, а сега достигаме и надминаваме 30%. Същите тенденции наблюдаваме и в системата за социално подпомагане при ползвателите на социални услуги в домовете за стари хора“, посочи Ангелов.

„Учениците от горните класове от 4 февруари започват присъствено обучение – 3 класа в системата на средното образование. Това са 37,5% от системата или не повече от 40% присъстващи ученици в едно училище. Обсъдено е с всички представители от образователния сектор и те са съгласни“, заяви Ангелов.

„В целия регион готовността за приключване на ваксинирането на първа фаза е към края на този месец и началото на втора фаза в този регион очакваме да започне най-късно в началото на февруари. Осигурени са необходимите дози ваксини. Броят дози за завършването на второ убождане от първата ваксинация са налични във фризерите. Нямаме никакви притеснения. Спокойни сме по отношение на темпа на ваксиниране. Анализът вече е по-стабилен и сигурен. Имаме от поръчани ваксини от този вид – антигенни ваксини на двете фирми, които ги произвеждат, за над 3 млн. граждани. Ако намалеят количествата, ще очакваме около 2 млн., което е напълно достатъчно. Не очаквам никакви последствия за България“, допълни той.

© 2021 Всички права запазени. Забранява се възпроизвеждането изцяло или отчасти на материали и публикации без предварителното съгласие на Информационна агенция “Фокус”!

Източник: http://www.focus-news.net//

naturalbg

View all posts

Add comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

naturalbg

Най- нови