София. Денят започна с рекорден брой случай на коронавирус – 1 024, при процент на положителните проби малко над 23. Нарастващата тенденция предизвика здравните власти да се замислят за нови мерки, с които да ограничат разпространението на инфекциозното заболяване. Още вчера в Благоевград здравният министър проф. д-р Костадин Ангелов съобщи, че с главния държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев ще обсъдят връщането на маските на открито. Здравният министър обясни, че настояването за това е дошло от лекари и медицински сестри, които след посещението му в областта са посочили връщането на мярката като условие да продължат работата си. Вчера беше създаден и Национален логистичен център за COVID-19, който ще заработи от другата седмица. Днес Ангелов проведе видеоконферентен разговор със заместник-министъра на здравеопазването Бойко Пенков, след което обяви, че щом експертите категорично подкрепят въвеждане на мярката за носене на маски на открито, тя ще стане факт. По-късно в Ловеч здравният министър официално обяви решението – маските на открито стават задължителни от четвъртък, а заповедта за това ще стане факт утре – в сряда. Мярката ще е валидна до края на ноември, но времетраенето й реално ще зависи от тенденцията при броя на заболелите от COVID-19. По думите на министъра с решението се преследват медицински цели.
„Нашата основна цел е да намалим броят на заразените български граждани, за да може по-малко от тях да постъпват в лечебни заведения, респективно по-малко от тях да умират в лечебни заведения. Много е важно да кажем, че с тази мярка пазим и българските медици, защото виждате какво се случва в лечебните заведения“, посочи още той.
Карантината пък става от 14 на 10 дни, също от четвъртък. „Това ще се случва при липса на клинични симптоми на десетия ден“, подчерта Ангелов. Заведения и барове няма да бъдат затваряни.
След като се запозна с епидемиологичната обстановка в Ловеч, здравният министър обяви, че учебният процес в областта продължава присъствено, а болничните легла за лечение на пациенти с коронавирус са достатъчно. По въпроса с президента Румен Радев, който се връща от Естония и за когото се чуха слухове, че е бил контактен със заболял с COVID-19, Ангелов обясни, че ще му бъде направен PCR тест на летището. „Докато излязат резултатите от PCR теста, той ще бъде поставен под карантина. Президентът е един български гражданин като всички останали с равни права като всички. Като такъв към него ще бъдат приложени нормативните разпоредби такива, каквито са към момента. Към настоящия етап знаем, че на 18 октомври в петък той е бил в контакт с ген. Петров. На 18-и ген. Петров е бил с позитивиран тест за коронавирус. По информацията, която имаме, знаем, че президентът е бил уведомен от началника на отбраната за това, че е бил контактен с ген. Петров“, допълни здравният министър.
При завръщането си в София президентът Румен Радев заяви пред журналисти, че от началото на кризата с COVID-19 стриктно е спазвал всички мерки, а на 13 и 19 октомври за посещенията му в Гърция и Естония са му направени тестове и резултатите от тях са отрицателни. Той допълни, че е в чудесна физическа форма и няма симптоми на заболяване. „Искам да благодаря на моите доброжелатели в България, които дълбоко загрижени за моето здраве, за здравето на моите колеги президенти, за моите международни изяви, побързаха да представят своята версия за контакт с COVID-19. Това е пример за активно мероприятие и противно на спекулациите нито аз, нито някой от моята делегация, нито пък журналистите, които придружаваха, са били поставени под карантина в Естония“, коментира държавният глава. Теодора ПАВЛОВА

Източник: http://www.focus-news.net//

naturalbg

View all posts

Add comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

naturalbg

Най- нови