София. В Националния план са разработени фази за ваксиниране на гражданите по таргет групи. Това каза министърът на здравеопазването проф. Костадин Ангелов по време на брифинг в Министерски съвет, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Планът представя преглед в процес на разработване по информация на производителите към ноември 2020 година разрешенията за употреба на ваксина срещу COVID-19 са описани като процедура. Препоръките за провеждане на имунизация като за целта за изработването на тази план и неговото въвеждане в изпълнение създаваме Национален информационен щаб с председател проф. Красимир Гигов, както обявихме. В този план сме разработили фазите последователно за ваксиниране на българските граждани по таргет групи“, каза той.

„В първата фаза попадат медицинският персонал на лечебните заведения за болнична и извънболнична помощ, медицински специалисти по здравни грижи, лекари по дентална грижа, фармацевти, помощник фармацевти. Лицата са поставени с много висок риск на заразяване с COVID-19 и могат да предават инфекцията на рискови групи от населението. Имунизирането им ще позволи те да продължат изпълняват професионалните им ангажименти. Очакван брой подлежащи на ваксинация от тази таргет група са 243 600 лица, от които 30 хиляди лекари, 10 хиляди лекари по дентална медицина, 46 хиляди професионалисти по здравни грижи, 6 600 магистър фармацевти, 2 хиляди помощник фармацевти и 150 хиляди помощен персонал“, добави министърът.

Теодора ПАТРОНОВА

© 2020 Всички права запазени. Забранява се възпроизвеждането изцяло или отчасти на материали и публикации без предварителното съгласие на Информационна агенция “Фокус”!

Източник: http://www.focus-news.net//

naturalbg

View all posts

Add comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

naturalbg

Най- нови