София. Всички български граждани, в която и от таргет групите да попадат, ваксинирането за тях ще бъде доброволно след изразено желание от тях да направят това и след подписвано информирано съгласие за ваксината, която те ще си изберат да им бъде поставена. Това каза министърът на здравеопазването проф. Костадин Ангелов по време на брифинг в Министерски съвет, предаде репортер на Агенция „Фокус“. Министърът посочи, че в първата фаза попадат медицинският персонал на лечебните заведения за болнична и извънболнична помощ, медицински специалисти по здравни грижи, лекари по дентална грижа, фармацевти, помощник фармацевти.

„Във втора фаза попадат потребители и персонал на социални институции, педагогически специалисти, българските учители и персонал на ферми за отглеждане на норки. Очакваният брой подлежащи в тази група са 112 080 лица, от които от социалните институции 15 хиляди домуващи и 8 000 персонал. Педагогическите специалисти са 89 000 лица и персонал на ферми за отглеждане на норки – 80 лица“, обясни той.

„В трета фаза попадат служители, участващи в поддържане на функционирането на основни за обществения живот дейности – структурите от системата на ВиК. Очакванията брой от тази група ще са по предварително изготвени списъци“, добави министърът.

„В четвърта фаза влизат възрастните хора на и над 65-годишна възраст и лица с придружаващи хронични заболявания. В това число имаме имунокомпроментирани или лица с вторични имунни дефицити. Очакваният брой подлежащи е 1 800 000 – над 65-години са 1 500 000, а между 45 и 65 години – 1 950 000“, каза Ангелов.

„Във фаза пет са уязвимите групи от населението поради високия риск от инфектиране, свързан с условията и начините на живот. Имунизацията срещу COVID-19 на тези целеви групи ще се извърши по предварително изготвени списъци. Тези фази и обхватът на лицата, които попадат в тях са изготвени в тясна координация с експертните съвети към министерството на здравеопазването“, подчерта той.

Теодора ПАТРОНОВА

© 2020 Всички права запазени. Забранява се възпроизвеждането изцяло или отчасти на материали и публикации без предварителното съгласие на Информационна агенция “Фокус”!

Източник: http://www.focus-news.net//

naturalbg

View all posts

Add comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

naturalbg

Най- нови