София. България не е единствената държава, в която се случва транспортирането с частни логистични компании. Това каза пред журналисти министърът на здравеопазването проф. д-р Костадин Ангелов, предаде репортер на Агенция „Фокус“. Поводът беше вчерашното извозване на ваксините от София до Пловдив и Бургас с хладилни бусове на компания за колбаси, което предизвика широк отзвук в социалните мрежи.

По думите на Ангелов важно е съдържанието, а не опаковката, като хуморът в ситуацията е неуместен. „Видях какво става в социалните мрежи. За мен търсенето на акцент в тази посока не е приемливо. Същото се случва и в САЩ, където частна компания, специализирана в транспорта на риба тон пренася и помага на правителството за ваксините. Подобен е и опитът в Канада, където частна логистична компания, която има опит в транспортирането на сладолед, участва с транспортни средства. Подобен е опитът и в Австралия. Аз благодаря на всички български производители, че осигуриха логистика, за да се случи този процес. Очаквам протегнатата ръка и на други български производители, които да помогнат в осъществяването на логистиката такава, каквато е необходима и в бъдеще, за да може процесът на ваксинирането да бъде успешен”, допълни здравният министър.

„Организацията беше следната: в договора, който имаме с фирмата-доставчик, ваксините трябваше да дойдат с техни логистични камиони до 28-те точки в България, където са РЗИ. Изключение прави тази първа доставка, която разбира се е символична, от 9750 дози, която дойде с един-единствен камион в една точка – в София. Тъй като поехме ангажимент, че ваксината ще стигне до всички РЗИ в страната, трябваше бързо да създадем логистика, за да може това да се случи. Обърнахме се към логистични компании, които да предоставят такъв транспорт и такъв беше предоставен от частната компания, която вчера излезе с официална позиция. Изискването да се транспортират ваксините е компанията да осигури нормален температурен режим, който да бъде проследим през целия път и да се докаже температурният режим с техническо средство термограф. Такъв има, тоест ние сме осигурили температурния режим на транспортирането на тези ваксини. Пренесените ваксини от София до Пловдив, Бургас и Варна се слагат в хладилници а нормален температурен режим от 2 до 8 градуса и не се замразяват на температура минус 70 градуса. Хладилниците, които са осигурени в РЗИ на температура минус 70 градуса, ще се използват при следващите доставки от фирмата-производител на ваксината през януари, тъй като те ще пристигат до всички точки в страната и тогава не трябва да се наруши хладилната верига от минус 70 градуса”, обясни още проф. Ангелов.

Теодора ПАВЛОВА

© 2020 Всички права запазени. Забранява се възпроизвеждането изцяло или отчасти на материали и публикации без предварителното съгласие на Информационна агенция “Фокус”!

Източник: http://www.focus-news.net//

naturalbg

View all posts

Add comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

naturalbg

Най- нови