Ямбол. България има изключителен опит в производството на ваксини и ще се възползваме от това. Това каза пред журналисти в Ямбол министърът на здравеопазването проф. Костадин Ангелов, предаде репортер на Агенция „Фокус“.

„По отношение на производството на ваксини в страната, става въпрос за създаването на Инкубатора HERA. Всяка една държава ще може да кандидатства с производствените си мощности. Задача на регулаторните органи е да осигурят бърз процес, като сроковете бъдат максимално намалени и политическото ниво да осигури финансирането на тези мощности. Ще се възползваме от това. Знаете, че България има изключителен опит в производството на ваксини. Надяваме се да бъдем одобрени в тази посока. Не искам да давам срок, защото винаги съм се ангажирал с изпълними и приложими неща“, обясни проф. Ангелов.

Той увери, че всеки един подозрителен случай за връзка между ваксинирането и настъпилото неблагоприятно събитие се изследва от експерти. „Запознаваме веднага Европейската агенция по лекарствата. Към настоящия момент нямаме категорични данни за вреди от ваксинирането, те са безопасни и ефикасни с доказани две качества на европейско ниво. Нямаме абсолютно никакъв проблем с ваксинирането на хората. Отливът на доверието към „АстраЗенека“ беше в самото начало. В момента имаме възвръщане на доверието към ваксината на „АстраЗенека“ и то абсолютно основателно, тъй като експертите доказаха нейната безвредност“, уточни здравният министър. По думите му до настоящия момент са ваксинирани 5000 души с различни по вид ваксини. „Основният мотив, който беше обсъждан с личните лекари още в самото начало е, че самите те предпочетоха „АстраЗенека“ заради по-добрата логистика. Много е важно на този етап да не жертваме нито една игла, тъй като количествата ваксини, които пристигат в страната не отговарят на заявените предварително доставки“, подчерта той.

© 2021 Всички права запазени. Забранява се възпроизвеждането изцяло или отчасти на материали и публикации без предварителното съгласие на Информационна агенция “Фокус”!

Източник: http://www.focus-news.net//

naturalbg

View all posts

Add comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

naturalbg

Най- нови