Благоевград. През последните седмици Министерството на здравеопазванетоконстатира проблем в комуникацията между отделните структури по отношение на справянето с COVID-19. Пример за това е забавеното привеждане на пациенти от едно лечебно заведение в друго, бързото осигуряване на лични предпазни средства или Velkury (ремдесивир) при недостиг в конкретна болница и други подобни организационни дефицити. Поради това през следващата седмица със заповед на министъра на здравеопазването проф. Костадин Ангелов ще бъде създаден Национален логистичен център, който ще работи за адекватното преодоляване на затруднения в системата с цел на всеки пациент да бъде осигурена качествена и навременна медицинска грижа. Центърът ще работи денонощно. Ще обхваща цялата страна, разделена условно на шест региона, със съответните административни области. При възникване на проблем Националният център ще съдейства за навременното му решаване. Това съобщи министър Ангелов при посещение в Благоевградска област, където той взе участие в заседание на Областния щаб, а преди това провери състоянието на болниците в Сандански, Гоце Делчев, Разлог и Благоевград, лекуващи пациенти с коронавирус.

Логистично затруднение е установил министър Ангелов установи и в област Благоевград – по отношение легловата обезпеченост в МБАЛ-Гоце Делчев. Лечебното заведение почти не разполага със свободни легла, докато във всички други лечебни заведения в областта – МБАЛ „Югозападна болница – Свети Врач“, МБАЛ – Разлог и трите болници в областния център са налице достатъчно легла за болни с COVID-19. След заседание на Областния кризисен щаб беше решено в Гоце Делчев да бъдат разкрити още 10 легла, а при евентуалното им запълване пациентите да бъдат обслужвани от най-близкото лечебно заведение – болницата в Разлог.
За да бъде преодолян дефицитът на медицински кадри в областта, ще се търси възможност студентите от Медицинския колеж в Благоевград да стажуват в благоевградските болници. Ще се работи и в посока лекарите-специализанти, които имат сключен договор с болницата в Гоце Делчев, но са на стаж в столицата, да подпомагат колегите си в МБАЛ „Иван Скендеров“.

„За да спечелим битката с коронавируса трябва да сме единни. Няма да оставим кметовете сами да се борят. Ще бъдем рамо до рамо с тях, за да вземем най-добрите мерки. Целта е да се запази живота на българските граждани и българските медици”, каза още министър Ангелов. Той отбеляза, че всички кметовете в отделните общини имат възможността да налагат допълнителни мерки, както вече са направили кметове на няколко от общините в Благоевградска област. „Считам, че с мерките, които са наложени, ще имаме по-добри числа”, отбеляза министърът на здравеопазването.

В отговор на журналистически въпрос относно носенето на маски на открито здравният министър коментира, че е получил множество предложения за въвеждане на такава мярка, както от родителски организации, така и от медицинското съсловие. Темата ще бъде разгледана на онлайн заседание на експертните съвети по инфекциозни болести и епидемиология. „Не говорим за ограничаване, затваряне или лимитиране, а за мярка, която има за цел да спаси възможно най-много хора и да запази здравето на медицинските специалисти, за да има кой да ни лекува на първа линия, денонощно“, уточни министър Ангелов.

Той коментира също, че няма да се въвеждат отново контролно-пропусквателни пунктове (КПП), защото коронавирусът не може да бъде спрян с тях. „За да се справим с този вирус, на първо място е здравият разум – всички да знаят, че вирус има и този вирус е опасен, от този вирус умират хора, този вирус не е обикновен грип, от него си отиват лекари и сестри. Второто нещо е да се борим с интелект, да не говорим със страхове, да говорим с ясни, осъзнати, цивилизовани решения, да говорим с дисциплина, да носим маски – тоест да спазваме правилата”, каза още министър Ангелов. Той уточни, че от днес с нататък ще институциите ще бъдат изключително безкомпромисни по отношение контрола във всяка една точка, в която може да има контролиращ орган. „Синхронизирали сме действията на абсолютно всички държавни институции и няма да позволим на никой да си мисли, че е по-голям от правата на всички. Правата на всички са еднакви, правото на живот е над всички останали права, така че контролът ще бъде повсеместен и той ще бъде безкомпромисен”, подчерта д-р Ангелов. По думите му санкциите ще бъдат еднакви за всички. „Ще ги налагаме, докато хората почнат да спазват мерките, не само хората, а и всички институции, които са длъжни да следят за тях, там, където се неглижират, ще бъдат наказвани”, коментира здравният министър. „Затягане на мерки към този момент няма да има категорично”, отбеляза д-р Ангелов.

© 2020 Всички права запазени. Забранява се възпроизвеждането изцяло или отчасти на материали и публикации без предварителното съгласие на Информационна агенция “Фокус”!

Източник: http://www.focus-news.net//

naturalbg

View all posts

Add comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

naturalbg

Най- нови