София. Министерство на здравеопазването ще предаде на прокуратурата резултатите от проверката за доставката на респиратори, маски и хидроксихлорохин. Това обяви заместник-министърът на здравеопазването Димитър Петров пред журналисти, предаде репортер на Агенция „Фокус“.

По думите му става въпрос за договорите, с които е плащано със средства от бюджета.

Той поясни, че Инспекторатът е открил административни пропуски, но предразполагат към корупционни практики. “Когато аз и вие се договаряме сами нещо, при положение, че това трябва да го знаят серия от 10-20 души в това министерство, предразполага към такива практики”, заяви още Димитър Петров.
“Основно са от март. Интересно е – един такъв договор – докладната в Министерски съвет е внесена на 27 март, решението на Министерския съвет е от същата дата, договорът е от същата дата и фактурата е от същата дата. Прекалено експедитивно ми се вижда това нещо”, заяви още заместник-министърът.

“Няма никакви данни да са поставяни дори минимални изисквания за тези респиратори, както и за личните предпазни средства. Първата доставка, въпреки че е била за болниците, касаела нестерилни маски”, уточни заместник-министърът.

Той уточни и казуса с хидроксихлорохина и допълни, че сатва дума за количество около 171 хил. броя.
“Интересното е, че около този момент е имало значително големи количества дарения, които са събирани по молба на правителството от няколко фирми и то в цяла Европа и Азия. След това тези фирми доста време търсиха да си осчетоводят тези продукти. Въпреки наличието на дарения, е направена тази доставка. Този хидроксифлорофин в момента се намира в “Бул био”, в районните инспекции и в болниците в много големи количества, неизползван. Поне две трети от хидроксихлорохин не е използван. Оправданието беше, че той може да се използва за пациенти с ревматологични заболявания, но заявките са само за около 3500 броя”, каза още заместник-министърът. Той обърна внимание, че голяма част от количествата ще останат неоползотворени.

“Срокът на годност му изтича в различно време. Най-късният е 2022 г., но той трудно може да се пласира някъде, тъй като е генеричен продукт. Произвежда се на много места, включително и в България”, каза още заместник-министър Петров.

Заместник-министър Петров направи коментар и на договорите с ремдесивира. “Това е по рамков договор с ЕК. Голяма част от останалите неща са купувани с европейски средства. Там процедурите са по-различни, въпреки че аз лично, откакто съм гледал, не съм много съгласен, че са били достатъчно прозрачни. Там също е бързано, но пак е спазвано нещо”, каза още заместник-министърът на здравеопазването.
Деница КИТАНОВА

© 2021 Всички права запазени. Забранява се възпроизвеждането изцяло или отчасти на материали и публикации без предварителното съгласие на Информационна агенция “Фокус”!

Източник: http://www.focus-news.net//

naturalbg

View all posts

Add comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

naturalbg

Най- нови