София. Актуалната ситуация, свързана с COVID-19 беше обобщена на пресконференция в Министерство на здравеопазването. В нея взеха участие министърът на здравеопазването д-р Стойчо Кацаров, зам.-министър Александър Златанов, директорът на НЦЗПБ проф. Ива Христова и проф. Мира Кожухарова, съветник на здравния министър.

Министър Стойчо Кацаров заяви, че доста хора са се напрегнали -някои политически, икономически, професионално и се разпространяват неверни твърдения и изводи по отношение на смъртността от COVID-19 у нас. Проф. Кацаров уточни, че на пресконференцията няма да се говори за мерки, като това ще се случи в петък. Той потвърди отново думите си, че ако се стига до затваряне у нас, последните ще бъдат училищата.
„Виждаме, че се злоупотребява с някакви факти, ситуацията е напрегната. Броят на хората се увеличава. Не сме паникьосани или в хаос“, посочи Кацаров.
Министърът каза още, че се полагат огромни усилия да се осигурим преди края на този месец допълнително лечение за тежкоболни от COVID с моноклонални тела. Проф. Стойчо Кацаров допълни, че има възможност това да стане, като в момента се подготвя цялата необходима документация.
Той посочи, че ще изготви анализ за смъртността от COVID-19 по болници.

Съветникът на здравния министър проф. Мира Кожухарова коментира, че тази епидемична вълна се развива относително бавно, но през последните дни е започнала да се повишава малко по-интензивно в сравнение с предишните дни. Тя уточни, че увеличаването на броя на смъртните случаи безпокои абсолютно всички.
Относно смъртността в страната от началото на пандемията проф. Кожухарова обобщи, че при цяла първата епидемична вълна са починали 7920 души, при втората вълна – 8459 души. „По отношение на третата ще докладваме, когато приключи“, обясни тя. Проф. Мира Кожухарова уточни, че може да се направи сравнение на база първите 9 седмици на всяка една от вълните. „По време на първата вълна, с циркулиране на първоначалния щам, броят на починалите е 4735 души, през втората вълна, която беше доминирана от алфа варианта – 4479, при настоящата вълна – 3364. Това е доказателство, че този нов вариант, макар и по-бързо разпространяващ се, не е по-тежък или по-смъртоносен“, поясни тя.
Проф. Кожухарова допълни, че при тази вълна има повече заболели деца. „Този процент е нищожен в сравнение с броя на възрастните, настанени в болнично заведение към вчерашна дата информацията е за 121 деца, при положение, че има над 5000 хоспитализирана”, коментира тя.

Директорът на Центъра за заразни и паразитни болести проф. Ива Христова представи сравнителен анализ между заболеваемостта у нас и съседните ни страни, като изнесените данни са за 2-седмичен период, на 1 млн. души
Проф. Христова поясни, че в съседна Сърбия към момента заболелите са в пъти повече, в сравнение с България. „Сърбия има 13 000 – 14 000, докато в България имаме около 4000 за две седмици за 1 млн. души. За предишната вълна при нас са били около 7000, а в Сърбия около 10 000“, обясни тя.
Сходни са показателите и с Турция, като заболеваемостта у нас е малко по-ниска. „За Албания в момента имат малко по-малко заболяемост отколкото при нас, но в предишната вълна Албания има малко по-висок пик. Гърция сега има малко по-ниска заболяемост от нас, но през целия период те са поддържали по-ниска заболяемост“, допълни проф.Кожухарова.
По думите ѝ в момента основно циркулира „Делта” вариантът, който е 2.5 пъти по-заразен от „Алфа”.

Зам.-министър Александър Златанов съобщи, че у нас в момента има 7268 COVID легла, от тях интензивните са 760. Заетите са 5646 легла, от тях – 485 интензивни и 5161 за неинтензивно лечение. В проценти – 71% е общата е заетост, 63% от тях са интензивни.
Той уточни, че най-голям брой заети легла има в Търговище, Габрово, Шумен. Най-слаба е заетостта в Плевен и Враца.
Зам.-министърът добави, че в страната са разкрити почти 100 COVID зони, в които помощ могат да потърсят пациенти с леки или средно тежки симптоми.

© 2021 Всички права запазени. Забранява се възпроизвеждането изцяло или отчасти на материали и публикации без предварителното съгласие на Информационна агенция “Фокус”!

Източник: http://www.focus-news.net//

naturalbg

View all posts

Add comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

naturalbg

Най- нови