Благотворното въздействие на ментата върху мозъчната функция е огромно.

Много от проучванията са доказали, че ако добавяте екстракти от мента в напитките или ястията, това ще окаже благотворно въздействие върху когнитивните функции. Това важи особено за по- възрастните хора (на възраст 50-70 години), които имат проблеми с паметта.

Учените са провели изследвания, за да видят какъв е ефектът от ментата и при по-млади хора и са провели необходимите експерименти. Доказало се, че ментата подобрява и тяхната когнитивна функция, а също така регулира съня и го прави по-качествен. Също така било установено, че ментата подобрила значително качеството на живот, защото е въздействала позитивно и върху настроението.

Всички участници в изследването, които са приемали редовно екстракт от мента в продължение на три месеца, са почувствали осезаемо подобрение още след първия месец. Те подобрили устойчивостта на вниманието си и способността си да се съсредоточават върху различни дейности за по-продължителен период от време. Припомняме, че когнитивната функция е свързана с успешното справяне с различни задачи, които по принцип са по-трудоемки и изискват повече време за изпълнение.

Подобренията на тази функция повлиява способността ни да съхраняваме и боравим с информация. При младите хора тя се е подобрила още на седмия ден след редовния прием на екстракт от мента.

Монева

View all posts

Add comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *