София. От началото на следващата седмица маските за закрито няма да бъдат задължителни за ваксинираните на някои обществени места. Лицата, които имат сертификат за ваксинация, ще могат да посещават без маска някои закрити пространства като зали за спорт, фитнес, фризьорски салони, малки търговски обекти. Облекчението в мерките ще се отнася и за трудови колективи с не повече от 5-7 човека, където всички са имунизирани. Маските ще останат в рисковите зони – големите търговски обекти и административни сгради, където не може да се осъществява контрол на хората, които са с ваксини. Ваксинирането ще се доказва със сертификат и всеки човек ще трябва да го носи в себе си. Според предложените промени, служителите в малките търговски обекти и персоналът в малките заведения ще могат да работят без предпазна маска, ако са ваксинирани. Изискванията ще бъдат свързани с работещите и търговската площ.
Сред мотивите за облекчението за ваксинираните лица са изследвания, които показват, че ваксинираните не преболедуват COVID или боледуват много леко, a вероятността да предават вируса е много малка. Запазва сегашният капацитет от 50% в концертните зали, кина и стадиони
Очаква се заповедта на здравния министър, която ще въведе промените, да бъде издадена в понеделник. Тя ще указва точно какво ограничение няма да има за хората със сертификат.

Заместник-министърът на здравеопазването Александър Златанов уточни, че решението на Министерството е взето заради настъпващите горещини и намаляването на заболеваемостта в България, която е под 50 на 100 000 души население. Така страната ни се оказва на 23-то място в Европейския съюз по заболеваемост. Златанов посочи, че тази стъпка е внимателна и премислена по отношение на рисковете, които това действие би могло да донесе. По думите му рискът е минимален, а за валидни се приемат всички сертификати. Той посочи, че за градския транспорт засега не се предвижда хората да са без маски.
Зам.-министър Златанов заяви, че Министерството ще даде основни параметри, които да се спазват, но ще запази право на РЗИ-тата да решават казуси, които са специфични за съответния район. По думите му следващата стъпка на Министерството е да търси вариант хората да имат предимство за това, че са се имунизирали.

© 2021 Всички права запазени. Забранява се възпроизвеждането изцяло или отчасти на материали и публикации без предварителното съгласие на Информационна агенция “Фокус”!

Източник: http://www.focus-news.net//

naturalbg

View all posts

Add comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

naturalbg

Най- нови