Учените са категорични, че при хора, склонни към алергични реакции, мандарините, като и другите цитрусови плодове, могат да причинят сериозни вреди на здравето.

Тъй като самите плодове са алерегенни, ако вече имате някакъв подобен проблем, може да пострадате доста. Известно е, че плодовете от тази група и най-вече мандарините, съдържат вещества, които причиняват така наречената псевдоалергична реакция, която причинява обостряне и на другите съществуващи алергии. Ако човек например страда от атопичен дерматит, много е вероятно плодът да причини обострянето му.

Колко мандарини можете да давате на децата си дневно?

За да минимализира риска от алергични реакции, лекарите не препоръчва да се дават въобще мандарини на деца под три години. На по-големите може, но е важно да следите стриктно индивидуалната реакция.

Мандарините са богати на витамин С – това е мит

Мнозина се стремят да дават на децата мандарини, а и самите те консумират редовно, поради заблудата, че те са много богати на витамин С. Това обаче е само мит. Този витамин се намира в мандарините далеч в по-малки количества, в сравнение с много други продукти. Така например, 100 грама мандарини съдържат около 44% от дневната доза витамин С. А 100 грама пипер съдържа 300% от дневната норма.

По-добре е да изядете 35 грама пипер на зърна и да си осигурите дневна доза витамин С, отколкото да рискувате с 250 грама мандарини и да си докарате алергична реакция, предупреждават медиците.

Монева

View all posts

Add comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Монева

Най- нови