Горското къпане е като оазис в пустинята. Като спокоен пристан, където да останете сами със себе си. Какво точно представлява горското къпане и какви са ползите от него?

Магията на горското къпане
 © iStock

Макар в момента да живеем в свят с най-много удобства, нивата на стрес сред хората никога досега не са били толкова високи. Много са факторите, пораждащи постоянен стрес в ежедневието ни, но един от тях със сигурност е прекъснатата връзка с природата.

Известно е, че природата има заземяващо и успокояващо действие върху човека. Именно в това се крие тайната на горското къпане.

Какво е горско къпане?

Горското къпане е вид успокояваща терапия с произход Япония. Изследване открива, че само няколко часа, прекарани в изследване на гора, могат да донесат множество ползи за психическото и физическото здраве на човека. Горското къпане е начин да забавим темпото, като се потопим в естествено успокояващата атмосфера на гората.

Добави описание

Ползите горското къпане

Горското къпане помага за понижаване на кръвното налягане, облекчаване на стреса, повишаване на концентрацията и подобряване на паметта. В допълнение изследовател откриват също, че дърветата отделят съединения с антимикробен ефект, който помага за засилване на имунната система. Горското къпане създава перфектната комбинация от движение, присъствие в момента и престой сред природата – всичко това гарантирано помага на човек да се отпусне и да намали нивата на стрес в тялото си.

Къде може да се случи горското къпане?

На първо място – намерете „своята“ гора. Може да е гора в планината или пък парк с по-голяма концентрация на дървета. Желателно е да си отделите поне два часа, които да прекарате в горско къпане, за да се насладите максимално на ползите от него. Колкото повече ви допадне дадено място, толкова по-добре.

Добави описание

Какво включва горското къпане?

В други страни се практикуват сесии горско къпане, в които група хора отива в гората под ръководството на водач. Груповата сесия може да продължи от един до три часа и да включва различни неща. Например:

  • Медитация за събуждане на сетивата и насочване на вниманието към дишането – след нея човек започва да забавя темпото, да се успокоява и да присъства в момента
  • По-бавно ходене, по време на което човек има възможността да забелязва по-добре какво има около него и да усеща чрез различните си сетива
  • Споделяне на това как всеки човек се чувства – без осъждане в защитена среда
  • Творчество – рисуване/моделиране с естествени материали, четене на поезия за природата
  • Време за размисъл за собствената връзка с природата
  • Почивка в края на сесията, за да може човек да се наслади на тишината и настоящия момент в горската атмосфера
  • Чаена церемония

Добави описание

Горско къпане – как да го направите сами?

Не се притеснявайте, че „не го правите както трябва“ или че не можете да запълните два часа в гората. Дори и половин час в гората е по-добре, отколкото нищо. В крайна сметка всичко се свежда до едно единствено нещо – да прекарате време с дърветата по съзнателен начин и да се потопите в настоящия момент. Следвайте няколко насочващи стъпки:

  • Намерете своето място. И се разходете сред дърветата. Поддържайте бавно темпо, разгледайте природата около вас, движението на клоните, светлината и сянката. Докоснете кората на дърветата, почувствайте листата. Наистина забелязвайте нещата наоколо. (Това е осъзнатост в момента)
  • Намерете място, където да седнете за поне 30 минути и просто дишайте, погледнете нагоре към короните на клоните, опитайте слънчевата светлина, сянката, полъха. Когато мислите идват, признайте ги, но не им позволявайте да се задържат. Просто ги пуснете да преминат. (Това е медитация)
  • Когато се връщате обратно през гората, помислете как се чувствате. По-малко стресирани, малко по-спокойни, напрежението е изчезнало, искате отново да се „изкъпете“ в гората? (Това е рефлексия)

Прочетете още:

Лечебната сила на природата

5 ползи за здравето от разходка в гората

Лечебната сила на дърветата

Източник: https://zdrave.rozali.com/

naturalbg

View all posts

Add comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

naturalbg

Най- нови