Смята се, че магарешкият бодил има антиоксидантно, противовирусно и противовъзпалително действие. Вижте 5 ползи от магарешкия бодил.

Магарешки бодил - 5 ползи за здравето
 © iStock

Магарешкият бодил е добре познат у нас. Но мнозина не знаят, че тази билка от хилядолетия се използва в природната медицина. 

Първоначално магарешкият бодил се е използвал за лечение на проблеми с черния дроб и жлъчката. Основната активна съставка в магарешкия бодил е силимарин, антиоксидант, който се извлича от семената на растението. Обикновено магарешкият бодил се приема под формата на екстракт.

 

1. Магарешки бодил за здрав черен дроб

Екстрактът от магарешки бодил често се използва като помощно лечение за хора с увреден черен дроб в резултат на алкохолизъм, омазняване, хепатит, дори рак.

Проучвания показват, че функциите на черния дроб се подобряват от магарешкия бодил.

 

2. Магарешки бодил за здрав мозък

Изследвания показват, че магарешкият бодил се е използвал за лечение на неврологични заболявания още преди 2 000 години. Противовъзпалителното му действие вероятно действа предпазващо на нервите и може би забавя влошаването на мозъчната функция, свързано с остаряването. Предстои да се докажат ползите от магарешкия бодил при хора с Алцхаймер и деменция, макар първоначалните проучвания да са обещаващи.

 

 

3. Магарешки бодил за здрави кости

Първоначални проучвания доказват, че използването на магарешки бодил стимулира минерализацията на костите и така подобрява костната плътност. Препоръчва се да се използва от жени, навлезли в менопауза, за да се забави появата на остеопороза.

магарешки бодил

 

4. Магарешки бодил стимулира кърменето

Малко проучване във Великобритания доказва, че магарешкият бодил стимулира тялото да произвежда повече пролактин, хормон, свързан с отделянето на кърма. 

Нашият съвет е да не приемате магарешки бодил, без да се консултирате с лекар. Защото има проучвания, които напълно отричат използването му по време на кърмене.

 

5. Магарешки бодил при акне

Акнето е хронично възпалително състояние. Може и да не е животозастрашаващо, но влияе върху самочувствието и външния вид. Смята се, че заради противовъзпалителното си действие, магарешкият бодил може да се използва като допълващо лечение при хора с акне.

 

 

За какво да внимавате?

Възможно е магарешкият бодил да предизвика алергична реакция. Уверете се, че го приемате след консултация с лекар. Това важи особено в случаи на придружаващи заболявание, бременност или кърмене. Бъдете особено внимателни, ако страдате от диабет. Смята се, че магарешкият бодил понижава кръвната захар и трябва да се приема само по предписание.

Не се препоръчва с магарешки бодил да се лекуват деца.

Не са известни странични ефекти след продължително използване на билката или различни препарати с нея.

Източник: https://zdrave.rozali.com/

naturalbg

View all posts

Add comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

naturalbg

Най- нови