София. От днес и личните лекари се включиха във ваксинацията срещу COVID-19. Въпрос на преценка от тяхна страна ще бъде кой пациент е най-приоритетен. Очаква се те да започнат имунизирането първо с хронично болните. За улеснение на процеса в страната кметовете от отдалечените населени места ще могат да общуват с координатор в Министерство на здравеопазването за процеса на ваксинация.

Премиерът Бойко Борисов посочи, че се организират екипи в най-отдалечените и най-малките населени места, за да може да бъдат ваксинирани всички желаещи. Той посети петричкото село Самуилово, за да се увери на място как върви процесът. Министър-председателят информира, че днес в страната са разпределени 88 000 дози от ваксината срещу COVID-19. По думите му зелените коридори за ваксинация ще продължат да действат, докато пристигнат 18,5 милиона дози безплатни ваксини за българите. Борисов коментира и полемиката, която се породи в обществото за това коя е по-добрата ваксина, като посочи, че темата не е предмет на обсъждане, тъй като всички ваксини, които се поставят в България, са одобрени от Европейската агенция по лекарствата и са договорени от Европейската комисия и от най-добрите специалисти в Европа. Според него която и ваксина да си сложи всеки един човек, тя ще е добра.

С премиера беше и министърът на здравеопазването проф. Костадин Ангелов, който посочи, че съвместно с МВР се създава организация и за логистична подкрепа, така че ваксините лесно и бързо да достигнат до отдалечените населени места и гражданите там да могат да се ваксинират. По думите му всички дози са разпределени по РЗИ-та в страната и мобилните екипи вече обикалят трудно достъпните места. „Създали сме организация, която ще изпратим до кметовете на общините чрез Националното сдружение на общините. Тези екипи ще са на разположение на Министерството на здравеопазването“, добави той.

Началникът на Военномедицинска академия (ВМА) и председател на Националния оперативен щаб генерал-майор проф. Венцислав Мутафчийски посочи, че само в България има полемика коя ваксина е по-добра. Той посочи, че в Западна Европа се слагат всички ваксини, които са утвърдени, като се смята, че щом са утвърдени са надеждни.

Главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев заяви, че от 1 март ще заработи и системата за регистрация за ваксиниране. По думите му няма краен срок за поставяне на 2-рата доза на дадена ваксина, но има оптимален срок и хората трябва да се съобразяват с това, за да са предпазени. Кунчев посочи, че е създадена добра организация и вече се правят по 10 000 – 15 000 ваксинации на ден. Според него е важно не кога ще стигнем другите държави в имунизационния процес, а кога ще достигнем процента, който ще ни освободи от COVID-19. По думите му всеки желаещ ще може да реши с коя ваксина да се имунизира, като добави, че все още е трудно да се каже точно кога ще се случи това. Кунчев добави, че ако човек се е записал за конкретна ваксина и няма гаранция кога ще има количества от нея, трябва да реши дали ще направи друга ваксина, или предпочита да изчака.

Директорът на УМБАЛСМ „Н. И. Пирогов“ проф. Асен Балтов посочи, че няма да се спира ваксинирането на хората от 4-те фази по Националния ваксинационен план, но имунизациите ще протичат паралелно със зелените коридори. По думите му темпът на ваксиниране на населението зависи от доставките на ваксини в страната, а оттук нататък всяка пратка ще бъде разпределяна по 28-те РЗИ и ще бъде пусната свободно както за 4-те фази, така и за всички желаещи извън тях. По думите му задължително трябва да остане носенето на маски и в никакъв случай който се е ваксинирал, не трябва да смята, че след първата доза е предпазен.

Междувременно стана ясно, че 5 общински диагностично-консултативни центрове в София ще се включват в процеса по масово ваксиниране на желаещи граждани. Имунизации срещу COVID-19 се поставят и в поликлиниките – 11 ДКЦ, 12 ДКЦ, 13 ДЦК, 24 ДЦК и 25 ДКЦ, където са разкрити кабинети за ваксинация. Имунизиране се провежда още в трите многопрофилни общински болници – Първа МБАЛ, Втора МБАЛ и Пета МБАЛ, като във Втора МБАЛ и Пета МБАЛ ще продължи поставянето на ваксини и на записалите се граждани от третата фаза на националния план за имунизация срещу COVID-19.
Теодора ПАВЛОВА

© 2021 Всички права запазени. Забранява се възпроизвеждането изцяло или отчасти на материали и публикации без предварителното съгласие на Информационна агенция “Фокус”!

Източник: http://www.focus-news.net//

naturalbg

View all posts

Add comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

naturalbg

Най- нови