София. От днес личните лекари вече могат да издават направления за PCR тест по електронен път. Системата беше представена от зам.-министъра на здравеопазването Жени Начева в столичната 17-а поликлиника. Тя съобщи, че от сутринта до 11.00 ч. са били издадени над 200 електронни направления за PCR тест, а над 100 общопрактикуващи лекари са се присъединили към системата. Начева обясни, че остава възможността за издаване на направление за PCR тест и на хартия.
Електронни направления от личните лекари ще могат да бъдат издавани по телефона, след като пациентът се обади и каже, че има минимум два от общо 11 симптома, характерни за COVID-19. В такъв случай ще бъде генериран 4-цифрен код, който ще се диктува на пациента по телефона и с него човекът ще може да посети лаборатория, която работи с Националната здравно-осигурителна каса (НЗОК).
„Пациентите не трябва да доплащат по никакъв начин за PCR тест. Стойността, която НЗОК заплаща за медицинската дейност, е част от основният пакет „Медицински дейности“. Когато договорен партньор получава от НЗОК по договор с нея средства за PCR тестове, пациентът не трябва по никакъв повод да доплаща. Ако пациентът е самонасочил се или по собствено желание си прави тест, хипотезите са най-различни, но когато Касата заплаща тестовете, пациентът не трябва да заплаща“, посочи зам.-министърът на здравеопазването.
Заместник-председателят на Българския лекарски съюз д-р Николай Брънзалов изрази надежда скоро всички процеси в системата да се дигитализират и отчете въвеждането на електронно направление като полезно и за пациентите, и за лекарите. Той отправи апел към хората да не подвеждат лекарите, за да получат направление.
„Повечето от симптомите за коронавирусна инфекция са субективни. Обективни са температурата и сатурацията, които могат да се измерят. Апелирам към пациентите да няма злоупотреби и да не ни лъжат, за да получат безплатен PCR тест. Това няма да доведе до нищо, а само ще натовари системата. Беше много трудно да се въведе PCR тестът. Нека да не ни казват, че имат симптоми и да извиват ръцете на системата с измислени симптоми, само за да получат тест. Няма да го адмирираме това“, посочи той.
Валентин Мундров от „Информационно обслужване“ обясни, че за да са защитени пациентите, при направлението за PCR има удостоверяване с електронен подпис. По думите му той е необходим, защото трябва да се знае кой е подписал съответното направление.
„Има хакери, които могат да подпишат направлението, ако няма електронен подпис. Това е система, която е развита доста набързо. Нужно е да бъде предоставен код засега. Обсъждаме възможност да се търси по ЕГН и с ПИН. Трудно е да се получи информация само по ЕГН“, допълни той.
Теодора ПАВЛОВА

© 2020 Всички права запазени. Забранява се възпроизвеждането изцяло или отчасти на материали и публикации без предварителното съгласие на Информационна агенция “Фокус”!

Източник: http://www.focus-news.net//

naturalbg

View all posts

Add comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

naturalbg

Най- нови