Жените, които имат проблеми със съня, по-често се подхвърлят на висококалорични храни. Оказва се, че техният мозък просто не разбира кога настъпва засищането.

В проучване, в което са участвали жени на възраст от 20 до 76 години, учените отчели качеството на съня, включително времето за заспиване и броя на събужданията. Оказало се, че жените с най-големите проблеми със съня консумират средно 143 повече калории на ден, като същевременно приемат и повече храни, съдържащи захар.

Наблюденията на 500 жени са показали също, че тези, които имат проблеми със съня, консумират по-нискокачествени храни. Това засяга жени, които заспиват трудно и тези, които често се будят нощем.

Липсата на сън, според учените, може или да увеличи освобождаването на хормона на глада, или да потисне сигналите, които информират мозъка за ситост. Изследването също така и обяснява косвено защо недостигът на сън е свързан с повишения риск от сърдечни заболявания.

Ако жените спят по-малко и ядат повече, е по-вероятно да пострадат от затлъстяване, а то, от своя страна, е рисков фактор за голям брой здравословни проблеми.

Също така, трудното заспиване при дамите в голяма степен би могло да е провокирано от психологически стрес – известно е, че жените поемат основната тежест от домакинските задължения в семейството, а след менопаузата в организма им допълнително възникват и хормонални проблеми.

 

Монева

View all posts

Add comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Монева

Най- нови