Според някои експерти, изчисляването на индекса на телесната маса (ИТМ), който масово се използва за установяване на излишното тегло, не дава информация за разпределението на мазнините в тялото. А всъщност това е от съществено значение за здравето ни. Оказва се, че излишните килограми не винаги са проблем, особено в случаите, когато мазнините са разпределени равномерно. Дори много експерти твърдят, че при едно такова разпределение, тялото е способно да остане напълно здраво. Когато обаче в зоната на стомаха се натрупат прекомерно много мазнини, за сметка на другите зони, то това вече крие сериозен риск за здравословното състояние. Повишава се вероятността от възпаления в организма, провокира се и развитието на заболявания на сърдечно-съдовата система, метаболитни нарушения, диабет и рак.

В същото време, в списание „Фокус“ ​​немски експерти споделиха един прост начин да се провери дали стомахът на човек е твърде дебел. За да направите това, имате нужда от само от някакво обикновено въже или лента, чиято дължина да съответства на вашия ръст. Какво да трябва да направите с въжето? Просто го разрежете наполовина и го увийте около корема си.

Резултатите от теста:

Ако двата края на въжето са доближени, няма никакъв проблем.

В случай, че малко не достига да се доближат, вие сте на прага на затлъстяването.

Ако краищата са далеч от доближаване – имате твърде много мазнини и трябва да се отървете от тях колкото се може по-скоро.

Монева

View all posts

Add comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *