Кога е най-важно да миете зъбите си? Каква е правилната четка за зъби? Защо ви трябва интердентална четка за зъби? Оказва се, че миенето на зъби е цяла наука и мнозина не знаят кое е правилно и кое не при миенето на зъбите. Ето кои са често допусканите грешки.

Къде грешите, когато си миете зъбите?

 

Използвате прекалено твърда четка

Четките за зъби с твърд косъм всъщност не почистват по-добре зъбите ви, както много от вас си мислят. Напротив, встщност мекият косъм на четките почиства по-труднодостъпните и деликатни места около зъбите ви. Освен това твърдите четки дори могат да ви предизвикат дискомфортно усещане, ако имате чувствителни зъби. 

 

8 златни правила за здрави зъби >>>

 

Натискате твърде много с четката за зъби

Ако натискате по-силно, това не означава, че ще почистите по-добре зъбите си. Дори може да ги увредите, като предизвикате по-бързото износване на емайла, което ще доведе до чувствителност на зъбите. Ако четката ви за зъби е разперена по края само след 2-3 седмици употреба, то със сигурност прекалявате с натиска. Ако не успявате да владеете натиска си, може да си купите електрическа четка, която започва да вибрира всеки път, когато натискате твърде силно. 

 

Чувствителни зъби – симптоми и лечение >>>

 

Добави описание

 

Не използвате интердентална четка за зъби

Това е фина четка, която почиства пространствата между зъбите ви. Там се събира учудващо много храна, която започва да гние и води до лош дъх и увреждане на зъбите, ако не почиствате редовно тези труднодостъпни места.

 

Правилно ли миете зъбите си? >>>

 

Добави описание

 

Не сменяте достатъчно често четката си за зъби

Дори и да изглежда непокътната, ако сте използвали четката си вече 1-2 месеца, е важно да я смените. Причината е, че с времето четката се замърсява и между косъмчетата се настаняват бактерии, така че вместо да почиствате зъбите си с тази четка, може да се окаже, че ги замърсявате. 

 

Добави описание

 

Не използвате конец за зъби

Той почиства тези места между зъбите, където дори и интерденталната четка за зъби не може. И върши много по-добра работа от клечките за зъби за премахване на заседнали парченца храна между зъбите ви. 

 

Какво се случва, когато не мием зъбите си? >>>

 

Миете зъбите си в грешна посока

Да, всъщност има голямо значение в каква посока движите четката си за зъби. Правилно е да миете зъбите си, като движите четката си нагоре-надолу, като така почиствате максимално добре зъбите си и пространствата между тях.

Миете зъбите си не когато трябва

Всъщност рано сутрин веднага след сън не е най-доброто време за миене на зъбите. По-важно е да миете зъбите си след закуска, например, и като цяло след хранене, а също и вечер преди лягане. Така остатъците от храна и бактериите ще се задържат в устата ви минимално време.

 

 

Източник: https://zdrave.rozali.com/

naturalbg

View all posts

Add comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

naturalbg

Най- нови