София. Решението да стартираме преговори за доставка на руската ваксина е изключително притеснително и най-вече противоконституционно. Това каза министърът на здравеопазването в оставка проф. Костадин Ангелов по време на включване във „Фейсбук“ във профила на Бойко Борисов.

“Вчера беше взето решение да стартираме преговори за доставка на руската ваксина. Това е изключително притеснително и най-вече противоконституционно решение, защото не може да бъде стартирано. Първо имаме противоречие със закона с лекарствените продукти в хуманната медицина. Тази ваксина е препарат, който не е медикамент и се използва за профилактика и противоречи на приложното поле на закона за лекарствените препарати в хуманната медицина. И второ за да бъде доставена в страната, както и искат БСП, трябва да тя да премине през централизирана процедура на европейско ниво, защото има регламент от 2004 година. За мен това е абсолютно невъзможно и най-вече поставя в опасност живота и здравето на българските граждани, защото не е завършена оценката на нейната безопасност и ефикасност на европейско ниво. Така че за мен това решение не може да бъде изпълнено, защото противоречи на българското право и на общностното право на ЕС”, обясни той.

“Вчера имаме нов рекорд – минахме 23 хиляди ваксинирани граждани. Продължаваме със същия темп. В понеделник пристига още по-голяма пратка ваксини – над 200 хиляди ваксини от „Пфайзер“. До края на месец юни ще можем ако продължаваме с това темпо и увеличим още повече темпа на ваксинация, може да стигнем и до колективен имунитет”, добави още доц. Ангелов.

© 2021 Всички права запазени. Забранява се възпроизвеждането изцяло или отчасти на материали и публикации без предварителното съгласие на Информационна агенция “Фокус”!

Източник: http://www.focus-news.net//

naturalbg

View all posts

Add comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

naturalbg

Най- нови