Почиствате ли редовно зъбите си с конец? Според чуждестранни проучвания само четирима от десет души извършват това действие ежедневно. То обаче спомага за премахване на бактериите, които се спотайват в тези труднодостъпни места и могат да нанесат много сериозни вреди на здравето.

Конец за зъби: Какво се случва, когато НЕ почиствате зъбите си с конец?
 © iStock.com

От сърдечносъдови заболявания до болестта на Алцхаймер – това са сериозните последици, които може да има недоброто почистване на зъбите. Бактериите се размножават на воля в зоните, до които не можете да достигнете с четката за зъби. Пренебрегването на рутинната хигиенна процедура с конец само за няколко дни, може да ви коства неприятности от лош дъх до повишена чувствителност на зъбите. Бактериите и храните, останали в тесните процепи между зъбите, могат да причинят още кариес, загуба на костна маса и възпаление на венците.

 

Ето какво още се случва, когато НЕ почиствате редовно зъбите си с конец…

 

Предизвиква се имунна реакция към венците

Когато плаката, която е натрупване на бактерии, се образува по протежение на зъбите и венците, токсините, които се освобождават от това натрупване, провокират защитна реакция от имунната система на организма, което води до увеличаване на кръвния поток в областта с натрупана плака и така венците стават червени и възпалени. Това е причината, поради която венците могат да кървят при миене на зъбите с четка или при почистването им с конец.


Как да поддържате венците си здрави?


Бактериите навлизат в кръвообращението ви

Проблемът с кървенето на венците е, че при пренасяне на кръв от устата ви към други области на тялото, здравето ви може да бъде застрашено сериозно. Проучванията по този въпрос още не са съвсем категорични, но има доста данни за това, че бактериите в устата, участващи в развитието на заболявания на венците, могат да навлязат в кръвния поток и да предизвикат повишаване на С-реактивния протеин, който е маркер за възпаление на кръвоносните съдове.


Вижте кои са 8-те неща, които добрият зъболекар ще разбере за вас по време на преглед


Тези бактерии могат да инфектират сърцето ви

Броят на С-реактивните протеини е ефективен начин, с които лекарите „предсказват“ сърдечни заболявания. По-голям брой от тези протеини означава, че има известно ниво на възпаление в кръвоносните съдове. И тъй като кръвоносните съдове на тялото включват артерии, които пренасят кръв от сърцето към другите органи, то инфекцията в кръвоносните съдове логично може да има вредно въздействие върху сърцето.

Бактериите от устната кухина могат да навлязат в кръвния поток чрез възпалени тъкани и да се установят – във вид на плака – върху сърдечните клапи. Тези бактериални плаки пък могат да провокират сърдечни заболявания, инфаркти, инсулти и др.

Анализ върху няколко различни изследвания по темата, публикуван през от 2010 г., разглежда връзката между сърдечносъдовите заболявания и лошата хигиена на зъбите. Според учените наличието на заболяване на венците увеличава риска от сърдечносъдови заболявания с 20%.

Правилно ли миете зъбите си?

 

Конец за зъби

Бактериите могат да се разпространят и в белите дробове, причинявайки пневмония

Особено при хората с отслабена имунна система бактериите от устната кухина се разпространяват с лекота и лесно биват засягани от инфекции и други части на тялото им. Бактериите от устата могат да бъдат аспирирани или вдишани в белите дробове, което е предпоставка за развитие на пневмония, предупреждават специалистите.

Връзката между хигиената на устната кухина и пневмонията е открита за първи път през 2011 г, когато Медицинският факултет на университета „Йейл“ представя свое изследване. Специалистите са все по-убедени, че болестотворните микроорганизми от устната кухина повлияват развитието на редица заболявания.

Бактериите имат потенциала да предизвикат дори Алцхаймер

В по-скорошни проучвания заболяването на венците е свързано с изненадващ брой случаи на Алцхаймер. Има и едно много интересно изследване от 2019 г, публикувано в списание Science Advances, в което са взети данни от изследвания на мозъчната тъкан на починали пациенти с алцхаймер. Било установено, че в тези тъкани се съдържа Porphyromonas gingivalis, един от основните патогени, отговорни за заболяването на венците. По същество проучването показва, че токсичните ензими, произведени от този патоген, увреждат протеините, участващи в основни мозъчни функции.


Научете повече за плюсовете и минусите на електрическата четка за зъби


Токсините започват да „изяждат” зъбите ви

Ако не сте възприели навреме навика да почиствате ежедневно зъбите си с конец, е много вероятно да бъдете засегнати от пародонтоза. Това заболяване възниква, когато токсините вътре в устата започват бавно да изяждат костите и тъканите около зъбите. Тъй като костите продължават да резорбират бактериите,
зъбите губят опората си и могат да станат нестабилни и в крайна сметка да ги загубите. Това е най-честата причина, поради която възрастните хора губят зъби.

Ставите ви се възпаляват

Според проучване от 2012 г„ представено на Европейския конгрес по ревматология в Берлин, загубата на зъби може да предскаже ревматоиден артрит и неговата тежест. Проучването установило, че от 636 изследвани пациенти, тези, за които се смята, че са с най-висок риск от развитие на ревматоиден артрит, са имали и по-малко зъби – 10 или по-малко, за да бъдем точни, докато останалите изследвани били запазили по-голя-мата част от зъбите си непокътнати. Според специалистите бактериите, попаднали в кръвообращението заради недобра хигиена на устната кухина, могат да причинят възпалителни процеси в ставите.


ВИЖТЕ СЪЩО:

Пулпит – симптоми и лечение

Пулпит – симптоми и лечение


Източник: https://zdrave.rozali.com/

naturalbg

View all posts

Add comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

naturalbg

Най- нови