София. За момента компромис в разхлабването на противоепидемичните мерки ще бъда направен само за учениците от 5 до 12 клас. Това съобщи премиерът Бойко Борисов по време на редовния брифинг на здравните власти. Министър-председателят изрази притеснения от т.нар. „нов щам“ на COVID-19 и подчерта, че не е моментът оптимистичните данни в България да ни карат да разхлабваме прекалено противоепидемичните мерки. От думите на Борисов стана ясно, че връщането на учениците ще става по утвърден график на ротационен принцип. Той уточни, че се отлага финалното решение дали заведенията ще отворят от 1 февруари.
„До 31 януари ще наблюдаваме ситуацията. Засега сме като оазисче по мерките и това, което сме направили. Рискът този оптимизъм да ни накара да отпуснем много мерките може да доведе до голяма заболеваемост, да не може да се овладее, защото новият щам заразява в пъти по-бързо. Може да доведе и до ръст в броя на починалите“, предупреди Борисов.
Министър-председателят определи сегашните противоепидемични мерки като щадящи психическото здраве на българите. На въпрос, свързан с протестната готовност на заведения да отворят на 1 февруари, въпреки забраните, Борисов отговори, че това е тяхно право.
Директорът на УМБАЛСМ „Н. И. Пирогов“ проф. Асен Балтов съобщи, че английският щам на COVID-19 вече е в България и предупреди, че той ще започне да набира скорост.
Министърът на здравеопазването проф. д-р Костадин Ангелов за поредна седмица отчете положителна тенденция в борбата с COVID-19 в България, като уточни, че за 7 дни броят на излекуваните е 31 456, а на потвърдените случаи – 2 993.
Главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев отбеляза, че макар и в доста по-забавен темп се наблюдава тренд на намаляване на стойностите на заболеваемостта, смъртността и приетите в болници. Доц. Кунчев допълни, че ситуацията в Европа, обаче, не е толкова оптимистична. По думите му притесненията идват от обстановката във Великобритания, Финландия и Нидерландия и разпространението на т.нар. “нов щам” на COVID-19.
„В момента се намираме в чудесна ситуация, опитваме се да я задържим, но ако избързаме и предприемем мерки за крайно разхлабване, много бързо ще се сблъскаме с ефекта от разпространяването му“, алармира той.
Председателят на Националния оперативен щаб и началник на ВМА генерал-майор проф. д-р Венцислав Мутафчийски коментира, че смъртността в страната е около 9 пъти по-висока отколкото е била на 1 октомври и затова изключително внимателно трябва да се обсъжда каквото и да е разхлабване на мерките.
След решението на управляващите от Сдружението на заведенията обявиха национален протест, който ще се проведе от 12.00 ч. на 27 януари пред Министерски съвет.
„Неправилното управление на пандемията и държавата ни отнеха правото на труд и препитание. Без стабилни и задоволителни идеи и решения за компенсирането ни. Ние наблюдаваме, че затварянето не е временно, а се превърна в постоянно. Цената на затварянето доведе до спад в производството и потреблението“, се посочва в позицията им.
Теодора ПАВЛОВА

© 2021 Всички права запазени. Забранява се възпроизвеждането изцяло или отчасти на материали и публикации без предварителното съгласие на Информационна агенция “Фокус”!

Източник: http://www.focus-news.net//

naturalbg

View all posts

Add comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

naturalbg

Най- нови