Черният дроб е един от органите, които най-често натоварваме. Липсата на достатъчно часове сън, вредната храна, алкохолът – това са само някои от най-опасните навици, които нанасят върху черния ни дроб непоправими вреди. Разбира се, има и други.

Така например, липсата на закуска също влияе отрицателно върху функцията му. Защото веднага след събуждане нивата на глюкоза в организма са много ниски, което моментално рефлектира върху функциите на черния дроб и той не може да изпълнява правилно функциите си.

Също така, много хора задържат поривите на пикочния мехур и не отиват навреме до тоалетната. Това „стискане“ е също пагубно – не само за бъбреците, но и за черния дроб.

Наскоро учените откриха безценните ползи за черния дроб от един много разпространен, но често пъти пренебрегван плод.

Става дума за тиквата, която, оказва се, може да окаже изключително благоприятно въздействие върху този важен орган, изсмуквайки от него всички вредни токсини. Най-интересното е, че може да я консумираме както сварена или печена, така и сурова, а също и да я добавяме като подправка към други ястия.

Затова, ако имате проблеми с черния дроб, непременно включете в диета си салати с прясна тиква. Особено добър ефект ще получите, ако залеете плодовата салата със зехтин.

Известно е също, че ако хапвате тиква на празен стомах, храносмилането ви ще се подобри значително. Много за черния дроб е и печената тиква, защото така в нея се запазват по-големи количества витамини и глюкоза.

Монева

View all posts

Add comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Монева

Най- нови