Днес в мрежата могат да бъдат намерени много и разнообразни съвети за защита от коронавирусна инфекция. Разбира се, сред тях има някои, които са напълно безполезни и дори бихме казали – опасни.

Предпазните маски, ушити у дома – добра алтернатива ли са?

Те крият потенциални опасности. Според експертите те изобщо не осигуряват добра защита срещу коронавирусна инфекция. Що се отнася до стандартната медицинска маска, то тя е предназначена да осигури бариера между болния и здравите. Ето защо СЗО препоръчва да се носят маски само за болни хора и здравни работници, които постоянно са изложени на риск да се заразят и самите те да се превърнат в източник на инфекция.

Сега има много клипове, които обясняват как всеки може да си направи защитна маска от подръчни средства. Само че, това, което не се казва е, че медицинските маски се произвеждат по специални технологии, които ни предпазват от патогените. Домашните маски не могат да бъдат тяхна алтернатива – напротив, те могат да се окажат даже разпространител на инфекцията, категорични са експерти.

Друг съвет включва дезинфекцията на маската с алкохолна тинктура от прополис. Това също няма да помогне срещу коронавируса. Няма доказан бактерициден ефект на прополиса и той няма как да ви предпази от инфекция на дихателните пътища, заявяват лекари.

Монева

View all posts

Add comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Монева

Най- нови