Група учени от Англия и САЩ са открили връзка между консумирането на определени храни   и смъртността. Оказва се, че най-познатата за нас храна може да носи смъртна опасност за здравето.

Ето кои храни ни убиват бавно, но сигурно:

Сладки напитки

Около 7,4% от смъртните случаи годишно, според учените, са свързани със сладките напитки. Последните проучвания показват, че корените на много заболявания често се крият именно в неконтролираната консумация на подсладени напитки, включително енергийни. Захарта им се добавя само за подобряване на вкуса. Тя няма хранителна стойност и съдържа само празни калории, които допринасят за наддаване на тегло и риск от развитие на диабет и сърдечни заболявания. Експертите препоръчват да внимавате дали броят на калориите от захарните напитки не надвишава 450 калории седмично. Ако е така, веднага ги спрете.

Недостиг на плодове и зеленчуци

Не само излишъкът от определени продукти, но и недостигът им може да бъде опасен за здравето. Пряко доказателство за това е липсата на плодове и зеленчуци в диетата. Ниската консумация на зеленчуци е причина до приблизително 7,6% от смъртните случаи, а ниската консумация на плодове – 7,5%. И двете са важен естествен източник на витамини. СЗО препоръчва да се консумират поне 400 грама плодове и зеленчуци дневно. Нещо повече, последните могат да се консумират както пресни, така и термично обработени.

Монева

View all posts

Add comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Монева

Най- нови