Продължаваме с вредните храни, за които лекарите сигнализират, че трябва да консумираме с повишено внимание:

Преработено месо

Колбасите, колбасите, шунката, беконът и други месни продукти, които са класифицирани като преработено месо, представляват 8.2% от смъртните случаи. Според проучвания, ежедневната консумация на приблизително 50 g такова месо увеличава риска от колоректален рак с 18%, както и сърдечно-съдови заболявания. Никой не казва, че месните продукти трябва да бъдат изоставени изцяло, но трябва да внимавате с консумацията им. Изследователите препоръчват да се избягва преработеното месо с високо съдържание на сол, консерванти и захар, тъй като тези добавки в излишък влияят отрицателно на здравето ни.

Готварска сол

Най-високата смъртност (9,5%) се дължи на консумацията на твърде много сол. Всички готови продукти съдържат „скрита“ сол. Обикновено това се неглижира и в резултат   консумираме много повече сол, отколкото тялото ни се нуждае. Излишната сол се натрупва в организма, което води до метаболитни нарушения, отоци, повишено налягане и повишен стрес върху сърцето, бъбреците и други органи.

Препоръчителната норма на прием на сол за здрав човек е 6 g трапезна сол. Ако страдате от високо кръвно налягане, сърдечна недостатъчност, имате бъбречно заболяване или диабет, тогава ежедневният ви прием на сол трябва да бъде ограничен до 3-4 гр. Количеството сол може да бъде намалено, ако го замените в някои ястия с подправки, лимонов сок или оцет.

Недостиг на Омега-3

Ненаситените мастни киселини се намират главно в течни растителни масла и морски дарове. Недостигът на тези продукти в менюто увеличава риска от сърдечно-съдови заболявания, води до метаболитни нарушения и растеж на лошия холестерол. Според проучвания 7,8% от смъртните случаи се дължат на липса на омега-3. Няма единен стандарт за ежедневен прием на омега-3. Повечето експерти обаче са съгласни, че за да поддържате здравето, трябва да консумирате около 250-500 mg Омега-3 на ден.

Монева

View all posts

Add comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Монева

Най- нови