Възпалителните процеси в панкреаса са сигнал за големи здравословни проблеми. Когато сте легнали и болката се локализира точно под стомаха ви, това е панкреасът. В изправено положение обаче той се изравнява със стомаха. Ако усещате болка на тези места при различните позиции на тялото ви, ето какво трябва да знаете.

Болката, която ви обхваща подобно на пояс, без да има конкретна локализация, като преминава към долната част на гърба ясно говори за възпаление на панкреаса  (панкреатит). Понякога на човек му се струва дори, че го боли целият ви стомах и бъбреците. Но това не е всичко.

Усложненията от панкреатит  водят до други симптоми. Например,  мастна панкреатоза   – едно усложнение, при което ензимите, произведени от жлезата, започват да корозират самата нея. Човек изпитва такава болка, че има усещане, че поучава инфаркт. Остра и пронизваща, тя е най-вече в левия хипохондриум и се усеща в лявата предмишница. Лекарствата за сърце изобщо не помагат. Може да облекчите състоянието си, ако легнете в ембрионална поза и притиснете коленете си към гърдите.

При гореспоменатите проблеми с панкреаса, ензимите влизат в кръвта, развиват бъбречна недостатъчност и засилват общата интоксикация на организма. След това започва поражението на централната нервна система, което води до психични разстройства.

Ето защо, ако се появи гореописаната болка, веднага се консултирайте с лекар. Болката може да премине толкова внезапно, колкото е и започнала. Ремисията може да е дори в продължение на няколко години. Но при всички случаи трябва да държите панкреаса си под наблюдение.

Монева

View all posts

Add comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Монева

Най- нови