Вечерята е едно от най-важните хранения и затова трябва да сте особено внимателни с продуктите, които използвате. Неслучайно и диетолозите винаги препоръчват да се нахраните няколко часа преди лягане – в следобедните часове активността на храносмилателната система се понижава и тя започва да работи с много по-бавни темпове. Черният дроб, жлъчният мехур, както и панкреасът също са по-мудни през това време от денонощието. Ето защо за вечеря винаги трябва да се избират по-леки храни, които е най-добре да консумирате минимум 4 часа преди да си легнете.

Именно затова, че храната в късните часове от деня се усвоява по-бавно и това налага отсъствието на следните продукти от вечерята си:

Червено месо на вечеря – това е лоша идея

Червеното месо е богато на тирозин, което повишава нивото на адреналина. Ето защо, би било най-добре ако го хапвате в сутрешните часове, тъй като нощем завишеното ниво на адреналин може да провокира безсъние.  Като подходящ протеинов компонент може да включите в менюто пилешко месо и риба, като те трябва да са ниско съдържание на мазнини.

Сладките плодове не са подходящи за добавка към вечерята

Пъпешът, динята, кайсиите, прасковите и гроздето по принцип са много полезни продукти, които причисляваме към здравословния тип, но те също така съдържат и много захари. Много по-удачно е да ги откажете на вечеря и да им се наслаждавате само сутринта. Не е добре да хапвате и сушените им варианти на вечеря.

Ориз – особено неподходящ за вечеря

Оризът съдържа нишесте, респективно – бързи въглехидрати. Това е причината да се откажете от него вечер, както и другите подобни зърнени култури.

Монева

View all posts

Add comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Монева

Най- нови