Натриевите соли се съдържат в средни количества в плодовете. В комбинация с калия те участват активно в регулацията на водния обмен на организма. Но има и една важна особеност – колкото по-завишено е съдържанието на натриеви соли в тялото, толкова по-голямо е количеството на водата, която се задържа в него.

До какво води това?

Повишените стойности биха могли да доведат до появата на отоци, затруднена бъбречна дейност, задържане на някои отпадъчни продукти от обмяната на веществата, а също така и да се намали разтворимостта на солите на пикочната киселина.

Каква е ролята на натриевите соли за нашето здраве?

На натриевите соли е отредена ролята да регулират осмотичното налягане на клетките и да повишават кръвното налягане. Ако организмът страда от недостиг на този макроелемент, то тогава се появява световъртеж, както и нарушения в сърдечната дейност.

Съдържанието на натрий в кръвната плазма на човека е около 300-330 мг. Дневната ни потребност от натрий е в порядъка на 5-6 грама, като ежедневно горе-долу същото количество отделяме чрез урината и потта.

Един добър вариант за набавяне на повече натрий и покриване на дневната нужда на организма са плодовете.

На кои плодове трябва да наблегнете, ако искате да заредите тялото си с необходимото дневно количество натрий?

Плодовете с най-високо съдържание на натриеви соли са нар, банан, фурма, вишня, арония, грозде и манго. Натрий се съдържа и в други плодове, но в доста по-малки количества.

Монева

View all posts

Add comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Монева

Най- нови