Йод

Йодът играе важна роля – участва в образуването на хормони на щитовидната жлеза. Те пък оказват влияние върху скоростта на метаболизма в мозъчните клетки, като едновременно с това регулират растежа на детето. От тук можем да направим заключение, че недостигът на йод в организма на детето ще се отрази негативно върху интелектуалното му развитие. Йодът се намира в храни като риба (може да го включите в диетата на бебето, след като то навърши 8-месечна възраст, около 2 пъти седмично), яйца, моркови, картофи.
Манган и мед

Манган и мед са елементи, които участват в реакции, които пазят мозъка от увреда вследствие на свободните радикали, влияят активно на физическия растеж и цялостното развитие на детето. Недостатъчното количество или недостиг на манган би могла да доведе до нарушаване на формирането на скелета, забавяне развитието на вашето мъниче, защото този елемент е важен за образуването на нормалната структура на костите, съединителната тъкан и хрущяла. Малкото дете може да получи манган с зърнени храни, риба, пълнозърнест хляб и бобови растения. Не пропускайте да му ги осигурявате редовно.

Цинк
Цинкът е част от ензимите за синтеза на хормони, които са важни за растежа на детето – хормон на растежа, кортикотропин, инсулин. Цинкът се намира в следните продукти: – говеждо месо, пшенична каша, яйца. Достатъчно количество мед може да се намери в зърнените култури (елда, овесени ядки, ориз), месото и бобовите растения.

Монева

View all posts

Add comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Монева

Най- нови