Крушата е ценен плод, който може много да помогне за доброто храносмилане, подобрявайки перисталтиката на червата. Меките плодове имат слабително действие, въпреки че някои диворастящи или близки до тях сортове, могат да окажат и точно обратното действие, тъй като съдържат танини.

Ако консумирате обаче сурови круши в голямо количество, рискувате да получите подуване на корема и гадене, особено при налични вече смушения в храносмилателните органи. В такива случаи се препоръчва да се консумират попарени круши.

В народната медицина варената или печена круша се слави като чудесно противокашлично средство и се прилага при бронхити, белодробна туберкулоза и задух.

Също така, крушите са чудесни за възбуждане на стомашната секреция при чернодробни проблеми и проблеми с жлъчката. Имат и диуретично действие, което се дължи на наличието на калий и на гликозида арбутин. Затова и плодът е препоръчителен при възпаления на пикочните пътища.

Пресните круши съдъжат захари, пектинови вещества, минерални соли и витамини, което обуславя и тяхното релаксиращо действие върху нервната система. Подобряват и функционията на жлезите с вътрешна секреция, укрепвайки организма и нормализирайки кръвното налягане.

Наличието на йод в плода е добре за щитовидната жлеза, затова крушите са популярни като превантивно средство срещу базедова болест.

Крушевият сок е много полезен при анемия и е отличен източник на вещества с Р-витаминна активност – лавоноиди, катехини, антоциани и други. Сокът от круша съдържа също каротин и витамин С – затова се препоръчва на болни от захарен диабет и на всички, които се нуждаят от укрепване на капилярите.

Монева

View all posts

Add comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Монева

Най- нови