Практиката на имунизация датира от стотици години. Будистки монаси са пиели змийска отрова, за да придобият имунитет срещу ухапване от змия. В древен Китай и Индия пък се е практикувала вариолация или още инокулация – метод при който нарочно образувана лезия върху кожата се натрива със струпеи от болен от едра шарка човек.

Кога се появяват ваксините за първи път в света?

 

Но като официална дата, която бележи създаването на първата официално работеща ваксина в света е 1798 г. А баща на имунологията и създател на първата ваксина срещу едра шарка е Едуард Дженър.  През 1796 г. той е инокулирал 13-годишно момче с вируса на едра шарка и демонстрира придобиването на имунитет срещу вируса.

 

Викингите са първите разпространители на едрата шарка >>>

 

През 1798 г. е разработена първата ваксина срещу едра шарка. През 18-ти и 19-ти век системното прилагане на масова имунизация срещу едра шарка е причина за изкореняването на вируса през 1979 г.

 

5-те най-смъртоносни епидемии в историята >>>

 

Експериментите на Луи Пастьор оглавяват разработването на жива атенюирана ваксина срещу холера и инактивирана антракс ваксина при хора (съответно през 1897 г. и 1904 г.).

Ваксината срещу чума също е изобретена в края на 19 век.

Между 1890 и 1950 г. производството на бактериални ваксини се разраства, включително ваксината Bacillis-Calmette-Guerin (БЦЖ – срещу туберкулоза), която се използва и до днес.

 

Добави описание

 

Римската империя е загинала от една бактерия? >>>

 

През 1923 г. Александър Глени усъвършенства метод за инактивиране на тетаничен токсин с формалдехид. Същият метод е използван за разработване на ваксина срещу дифтерия през 1926 г.

Разработването на ваксина срещу коклюш отнема значително повече време, като целоклетъчната ваксина е лицензирана за първи път в САЩ през 1948 г.

Методите за култивиране на вирусни тъкани, разработени от 1950-1985 г., доведоха до появата на Salk (инактивирана) ваксина срещу полиомиелит и Sabin (жива атенюирана орална) ваксина срещу полиомиелит. Понастоящем масовата имунизация срещу полиомиелит е премахнала болестта от много региони по света.

В момента морбили е следващата възможна цел за елиминиране чрез ваксинация.

 

Морбили (брусница) – защо е толкова опасно? >>>

 

Въпреки доказателствата за ползи за здравето от имунизационните програми, винаги е имало резистентност към ваксини в някои групи. В края на 70-те и 80-те години бележи период на нарастващи съдебни спорове и намалена рентабилност при производството на ваксини, което доведе до спад в броя на компаниите, произвеждащи ваксини. 

През последните две десетилетия се наблюдава прилагането на молекулярната генетика и нейните по-големи познания за имунологията, микробиологията и геномиката, приложени към ваксинологията. Текущите успехи включват разработването на рекомбинантни ваксини срещу хепатит В, по-малко реактогенната ацелуларна ваксина срещу коклюш и нови техники за производство на сезонни грипни ваксини.

 

Добави описание

 

Имунизационен календар >>>

 

Молекулярната генетика създава сцена за светло бъдеще на ваксинологията, включително разработването на нови системи за доставка на ваксини (напр. ДНК ваксини, вирусни вектори, растителни ваксини и локални формулировки), нови адюванти, разработването на по-ефективни туберкулозни ваксини и ваксини срещу цитомегаловирус (CMV), херпес симплекс вирус (HSV), респираторен синцитиален вирус (RSV), стафилококова болест, стрептококова болест, пандемичен грип, шигела, ХИВ и шистозомоза. Терапевтични ваксини може скоро да се предлагат и при алергии, автоимунни заболявания и зависимости.

 

Източник: https://zdrave.rozali.com/

naturalbg

View all posts

Add comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

naturalbg

Най- нови